Páfos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Páfos
Fort pafos.jpg

Våpen

LandKypros Kypros
DistriktPáfos
Grunnlagt300 f.Kr. (Julian)
Postnummer8049
Retningsnummer26
Areal18,09 km²
Befolkning35 961 (2019)
Bef.tetthet1 987,89 innb./km²
Høyde o.h.72 meter
Nettsidepafos.org.cy/
Posisjonskart
Páfos ligger i Kypros
Páfos
Páfos (Kypros)
Map
Páfos
34°46′34″N 32°25′35″Ø

Páfos (gresk: Πάφος, Páfos; tyrkisk: Baf) er en kystby og kommune på sydvestsiden av Kypros. Páfos er det mytiske fødestedet til Afrodite, den greske gudinnen for skjønnhet, kjærlighet og elskov. I gresk-romersk tid var byen øyas hovedstad, og den er kjent for restene av den romerske guvernørens palass hvor den rike, vakre mosaikken er hovedattraksjon for turistene. Et annet kjent sted av arkeologisk betydning er Kongegravene. Apostelen Paulus besøkte byen i det første århundre.[trenger referanse]

Dagens Páfos har vokst opp fra en liten landsby til å bli en stor by basert på lett industri og en fremgangsrik turisme. Kystområdene er utviklet for turisme, med mange store og små hoteller og leilighetsbygg. Byen har en liten havn og en øvre by i nord hvor store butikker, kontorer og byadministrasjonen holder til.

Rauf Denktaş, som lenge tjenestegjorde som leder for det tyrkisk-kypriotiske samfunnet, ble født i Páfos.

Páfos er nevnt i Shakespeares dramatiske komedie Stormen i akt IV, Scene i.

Opphavsmyte[rediger | rediger kilde]

Opphavsmyten, selv byens navn, er knyttet til gudinnen, da den eponymiske Páfos var sønn av Pygmalion [1] som skapte et kultbilde av Afrodite som ble gjort levende av gudinnen selv til en kvinne som senere fikk navnet til havnymfen Galatea («den melkehvite»).

Forfatteren av Bibliotheke, en hellenistisk encyklopedi av myter, har en genealogi.[2] Pygmalion var så forhekset av kultbildet til Afrodite at han fjernet statuen fra tempelet og fikk det plassert i sitt palass. Gudinnens daimon gikk inn i statuen og den levende Galatea fødte Pygmalion en sønn, Páfos, og en datter, Metharme. Kinyras, kanskje en sønn av Páfos,[3] men kanskje også den suksessrike frieren til Metharme, og grunnla en by under beskyttelse av Afrodite og bygde et stort tempel for gudinne der. I henhold til en annen legende, bevart av Strabon,[4] skjønt denne teksten varierer, ble byen grunnlagt av amasoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pygmalions far var Belos, «herre».
  2. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheke, iii.14.3.
  3. ^ I henhold til romerske Gaius Julius Hyginus: Fabula 142, var Kinyras en sønn av Páfos, således legitim i den patriarkalsk skikk, men Bibliotheke gjør Kinyras til en inntrenger, som kommer med noen av sitt folk fra Kilikia, det nærmeste stedet på kysten av Anatolia, og er således en frier utenfra i matrilineær skikk. Konflikten er således belærende.
  4. ^ Strabon, xi. s. 505

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]