Esztergom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Esztergom
Esztergom

Flagg

Våpen

LandUngarn Ungarn
FylkeKomárom-Esztergom
TidssoneSentraleuropeisk tid
Areal100,35 (storbyområde) km²
Befolkning30 928 (2009)
Bef.tetthet308 innb./km²
Høyde over havet105
Politikk
BorgermesterEtelka Romanek
NettsideNettside

Esztergom (tysk: Gran; slovakisk: Ostrihom; serbisk/kroatisk: Ostrogon; latin: Strigonium) er en by nord i Ungarn, 45  kilometer fra Budapest. Donau danner her grensen mot Slovakia, hvor søsterbyen Štúrovo ligger.

Esztergom var Ungarns hovedstad fra starten av 1000-tallet til starten på 1200-tallet. Da ble hovedstaden flyttet til Visegrád, for senere å bli flyttet til Buda.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedets første bosettere var kelterne. I romertiden var det anlagt en by her kalt Salvio Mansio.[1] Etter folkevandringstiden, ca. i år 500, kom slaverne til området og kalte stedet Strěgom (av å våke); herfra kunne man overvåke Donau. Det ungarske navnet på byen er en avledning av Strěgom.

Gran, det tyske navnet for byen er avledet av elven Hron, som munner ut i Donau ved Štúrovo på den andre siden av elven.

Magyarene befolket området i begynnelsen av det 10. århundre. Mot slutten av århundret ble byen sete for storfyrsten Géza. Gézas sønn, István (969 til 1038) kristnet magyarene. István I. (tysk Stephan) ble kronet i Esztergom 1. juledag 1000, eller etter andres mening 1. nyttårsdag 1001, som ungarernes første konge. Han ble erklært som helgen i 1083.

Esztergom er Ungarns eldste erkebispesete. Erkebiskopen av Esztergom er derfor primas i den romersk-katolske kirken i Ungarn. Byens katedral er Ungarns største kirke.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Den ungarske forfatningsdomstolen (Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága), grunnlagt i 1989, har sitt formelle hovedkvarter i Esztergom. Formålet med opprettelsen av domstolen var å gi støtte til utviklingen av rettsstaten, de forfatningsrettslige regler og beskyttelsen av andre grunnleggende rettigheter.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Basilikaen i Esztergom

Maria Valeria-broen, som forbinder Esztergom og Štúrovo, ble gjenåpnet i 2001. Broen ble opprinnelig planlagt av Feketehazi Janos, som også planla frihetsbroen i Budapest. Broen er ødelagt to ganger, først i 1919 og deretter 26. desember 1944 av tyskerne, da de trakk seg ut av Ungarn.

Byen preges av Esztergomkatedralen, som ble påbegynt i 1822. I 1856 ble deler av kirken innviet med verket «Missa solennis zur Einweihung der Basilika in Gran» av Franz Liszt: Graner messe. Kirken er i dag Ungarns største og Europas tredje største kirke, med en grunnflate på 5 600 m².

Den japanske Suzuki Motor Corporation grunnla i 1993 det ungarske datterselskapet Magyar Suzuki Corp. i Esztergom og opprettet her en avdeling for produksjon av småbiler.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «History of our town». estergom.hu. Arkivert fra originalen 2015-09-24. Besøkt 14. oktober 2015. 
  2. ^ «Rising speed – Audi in Győr and Suzuki in Esztergom to produce new models as from this summer». Budapest Telegraph. 15. februar 2013. Arkivert fra originalen 2015-08-25. Besøkt 14. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]