Hopp til innhold

Oberösterreich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den historiske betydningen av Oberösterreich se her.
Oberösterreich

Flagg

Våpen

Kart over Oberösterreich

LandØsterrikes flagg Østerrike
StatusDelstat
HovedstadLinz
Areal11 982 km²
Befolkning1 412 640 (1. januar 2011)
Bef.tetthet117,9 innb./km²
Høyder
 – Høyeste

2995 m (Dachstein)
Høyde o.h.343 meter
Nettsidewww.land-oberoesterreich.gv.at/
Kart
Oberösterreich
48°12′N 14°00′Ø

Oberösterreich er en delstat i Østerrike (uttales «å:ba-østeraikj»). Den grenser til Tyskland (Bayern), Tsjekkia (Sydböhmen) samt de østerrikske delstatene Niederösterreich, Steiermark og Salzburg.

Oberösterreich ligger på begge sider av Donau, som gjennomstrømmer delstaten fra vest mot øst. Andre viktige elver er Inn, Enns og Traun.

Oberösterreich deles ofte grovt inn i fire regioner eller «kvartaler»: I Traunviertel lengst sør har Oberösterreich del i høyfjell som Dachstein og Totes Gebirge. Resten av delstaten ligger utenfor (dvs. nord for) Alpene, men er likevel nokså bakkete. Innviertel i vest ligger ved siden av Inn og den bayerske grensen, Hausruckviertel mellom Traun- og Innviertel, og Mühlviertel ligger lengtst nord mellom Donau og Tsjekkia.

Administrativ inndeling

[rediger | rediger kilde]

Delstatens hovedstad er Linz.[1] Den består forøvrig av 445 kommuner (Gemeinden) i 15 distrikter (Bezirke), som er oppkalt etter distriktenes forvaltningssted, og tre bydistrikter (Statutarstädte):

Oberösterreich består av områder som hertugdømmet Østerrike ervervet fra Bayern mellom 1180 og 1779. Det siste området som på denne måten ble oberösterriksk, var Innviertel. Siden disse nye områdene lå ovenfor elven Enns, en bielv til Donau som tidligere hadde vært grenseelven mellom Østerrike og Bayern, ble de kalt for Österreich ob der Enns («Østerrike ovenfor Enns»). Dette ga senere opphav til betegnelsene Oberösterreich.

Etter første verdenskrig ble Oberösterreich fra og med 1921 en av delstatene i den nyoppretta republikken Østerrike. Mellom 1938 og 1945 het distriktet (som Reichsgau i det tredje riket) Oberdonau fordi nazistene ville fremheve enheten med Tyskland ved å unngå navnet Østerrike.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Land Oberösterreich». www.land-oberoesterreich.gv.at. Besøkt 8. mai 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]