Plovdiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Plovdiv
Plovdiv
Utsyn over Plovdiv

Flagg

Våpen

Land Bulgaria Bulgaria
Provins Plovdiv
Tidssone EET
Areal 101 km²
Befolkning 341 873 (2005)
Høyde 164
Politikk
Borgermester Ivan Tsjomakov
Nettside Nettside

Plovdiv (bulgarsk Пловдив) er den nest største byen i Bulgaria etter hovedstaden Sofia, med et folketall på 341 873. Byen er det administrative senteret i Plovdiv oblast sør i Bulgaria, i tillegg til den største og viktigste byen i det historiske området Øvre (eller Nordlige) Trakia, vidt kjent for sin eldgamle og mangfoldige kultur og tusenårige historie.

Byen ligger ved elven Maritsa, cirka 130 km øst for Sofia, på den fruktbare trakiske sletten. Byen har også en stor og mangfoldig industri og et akademisk miljø med universitet, forskningsinstitutter og høyskoler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Plovdivs historie strekker seg 6 000 år tilbake i tid, noe som gjør byen til en av de eldste byene i Europa. Byen het Evmolpija da den i 342 f.Kr. ble erobret av Filip II av Makedonia, som omdøpte byen til Filippopolis. Byen ble senere en selvstendig trakisk by under navnet Pulpudeva, før den ble en del av Romerriket og hovedstad i Trakia i år 46 f.Kr. Romerne omdøpte byen til Thrimontium «tre fjell» etter de tre høydene gamlebyen ligger på.

Slaverne erobret byen på 500-tallet og sørget for å innlemme byen i det første bulgarske riket og omdøpte den nok en gang, nå til Pâldin, før bulgarerne tok over byen i 815. Tyrkernes invasjon i 1364 forårsaket store ødeleggelser, men byen ble gjenreist med et utall av moskeer og basarer, skiftet navn til Filibe og ble etter avslutningen av den russisk-tyrkiske krig hovedstad i den osmanske provinsen Øst-Rumelia. Navnet Plovdiv fikk byen på 1400-tallet.

Da Bulgaria var under Det osmanske riket på 1800-tallet, ble den bulgarske frigjøringskampen ledet fra Plovdiv, men da byen ble frigjort fra osmanerne etter slaget ved Plovdiv i 1878 ble den likevel ikke en del av fyrstedømmet Bulgaria, og ble i stedet hovedstad i det osmanske Øst-Rumelia fram til 1885 da den ble en del av Bulgaria.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]