Veszprém

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veszprém
Slottet i Veszprém

Flagg

Våpen

LandUngarns flagg Ungarn
RegionKözép-Dunántúl
FylkeVeszprém
Postnummer8200
Retningsnummer0688
Areal126,93 km²
Befolkning64 339 (2011)
Bef.tetthet506,89 innb./km²
Høyde o.h.266 meter
Nettsidewww.veszprem.hu/
Posisjonskart
Veszprém ligger i Ungarn
Veszprém
Veszprém
Veszprém (Ungarn)
Kart
Veszprém
47°06′00″N 17°55′00″Ø

Veszprém (tysk Weißbrunn, slovakisk Vesprím, kroatisk Vesprim, Besprim, serbisk Vesprim eller Весприм) er en av de eldste byene i Ungarn, og var en viktig middelalderby. I dag har den over 60 000 innbyggere og er hovedstad for fylket Veszprém.

Byen ligger rundt 15 km nord for Balatonsjøen, og rundt 110 km fra Budapest med bil. Den vesle elva Séd renner gjennom byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byport i Veszprém

Ifølge et lokalt sagn ble Veszprém grunnlagt på sju åser, på samme måte som Roma.

Anonymus, notaren til kong Béla III, skrev at det alt sto en borg her da ungarerne først okkuperte området. Borgen var sannsynligvis en festning oppført av frankere800-tallet. Borgene i Veszprém, Esztergom og Székesfehérvár, var de første ungarske stenborgene som ble oppført i regjeringstiden til Géza, en tid da motteborger var mer vanlig.

Byens navn stammer fra det slaviske ordet Bezprym, som opprinnelig var et personnavn. Byen ble oppkalt etter en høvding eller sønn av prinsesse Judit (eldste søster av St. Stefan), som slo seg ned her etter at hennes ektemann Boleslaus I av Polen landsforviste henne og sønnen.

Veszprém spilte en viktig rolle i arbeidet med å gjøre kristendom til den offisielle religionen i Ungarn. St. Stefan slo hæren til hovedmotstanderen sin, Koppány, nær Veszprém. Byen ble det første bispesetet i Ungarn i 1009 og erkebispesete i 1993. Fylket Veszprém var blant de første historiske fylkene i Ungarn.

Under den mongolske invasjonen av Ungarn ble Veszprém beskyttet av borgen sin, som først ble revet ned etter ordre fra Habsburgmonarkiet i 1706.

Veszprém var blant de første ungarske byene som fikk eget universitet, med studier i blant annet jus og kunst, men universitetet ble totalødelagt under en brann i 1276, og Veszprém ble ikke universitetsby igjen før på 1900-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]