Santiago de Compostela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Santiago de Compostela
Santiago de Compostela, Galiza (cropped).jpg

Flagg

Våpen

LandSpania Spania
TidssoneUTC+01:00
Postnummer15700
Retningsnummer981
Areal220,01 km²
Befolkning97 858[1] (2021)
Bef.tetthet444,79 innb./km²
Høyde o.h.260 meter
Nettsidewww.santiagodecompostela.gal

Santiago de Compostela
42°53′00″N 8°32′00″V

Santiago de Compostela er en by i Spania, og hovedstad i den autonome regionen Galicia nordvest i landet. Byen er et kjent pilegrimsted for europeiske katolikker. Dette fordi man i år 813 oppdaget en grav man antok tilhørte Apostelen Jakob. Han ble henrettet i Jerusalem i år 44, men levningene skal ha blitt ført til Compostela der han i en periode hadde virket. Både byen og pilegrimsveien dit (Jakobsveien, sp. Camino de Santiago) gjennom Frankrike og Spania står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Navnet «Compostela» mener man kommer av det latinske campus stellae – «stjernens egn», og Santiago de Compostela blir slik «St. Jakob i Stjernens Egn». Apostelens levninger ble etter folketroen begravet der en gjeter hadde sett en stjerne, og en kirke ble etter hvert bygget over graven. Senere ble denne kirken erstattet med Santiago de Compostela-katedralen som står i dag (påbegynt sent på 1000-tallet).

Compostela har i dag i overkant av 90 000 innbyggere. Byen har også et universitet, og var Europeisk kulturhovedstad i 2000.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Silhouette Spain with Flag.svgDenne Spaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.