Hopp til innhold

Latrodectus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Latrodectus
Nomenklatur
Latrodectus
Walckenaer, 1805
Populærnavn
«sorte enker»
Hører til
kamfotedderkopper,
Araneomorphae,
edderkopper
Økologi
Antall arter: 31
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: «hele verden», i varme strøk
Inndelt i

Latrodectus eller sorte enker er en slekt med giftige edderkopper, som systematisk er plassert i gruppen kamfotedderkopper (Theridiidae).

Latrodectus er trolig de mest kjente av alle potensielt farlige edderkopper, med en meget kraftig gift. Det er imidlertid liten sjanse for at et bitt skal være dødelig for et menneske. Slekten er utbredt i varme områder over hele jorden. De antatt farligste artene er den amerikanske Latrodectus mactans, som også har blitt spredt med mennesker til middelhavsområdet, og den australske redback (Latrodectus hasselti). Den søreuropeiske arten Latrodectus tredecimguttatus er også regnet som potensielt farlig, men ikke like giftig som Latrodectus mactans.

Sorte enker er stort sett ganske sky og lite aggressive, bortsett fra når hunnene vokter over sine egg. De fleste bitt skjer ved at edderkoppene kommer i klemme under klær og biter i selvforsvar, noe som kan skje dersom edderkoppen har krøpet inn i et klesplagg man tar på seg. I Nord-Amerika gikk frekvensen av bitt kraftig ned, etter at man gikk bort fra utedoer, der disse edderkoppene gjerne liker seg.

Bitt fra sorte enker bør behandles av lege, men det er sjelden at de medfører varig skade. Det er i dag utviklet motgift mot bittet, slik at det er meget sjelden at et bitt får dødelig utgang om det kommer under behandling.

Artsliste[rediger | rediger kilde]

Latrodectus Walckenaer, 1805

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]