Årets spellemann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Årets Spellemann er et vandretrofé som deles ut hvert år under Spellemannprisen. Prisen ble delt ut første gang under Spellemannprisen 1983 i 1984 og gikk da til The Monroes.

I motsetning til de fleste andre prisene under utdelingen, hvor en fagjury stemmer fram en vinner ut fra påmeldte artister, er det Spellemannkomiteen som selv kårer vinneren av Årets Spellemann på fritt grunnlag. Det blir i kåringen også lagt vekt på artistopptreden og ikke bare plateutgivelse. Vinneren får en bronsestatuett utformet som en grammofonspiller i sin besittelse i et år. Det er normalt fjorårets vinner som deler ut prisen.

Prisen var den første av tilleggsklassen som ble innført i tillegg til de eksisterende sjangerbestemte klassene. Senere har også årets nykommer, årets hit og årets musikkvideo blitt innført som tilleggsklasser. Prisen deles ut på tvers av de sjangerbestemte klassene og blir betraktet som den gjeveste av prisene under Spellemannprisen.

Innføringen av prisen gjorde det også mulig å vinne to priser samme år, noe The Monroes gjorde første gang den ble delt ut, og flere har gjort etter dem. Øystein Sunde er den eneste som er blitt kåret til Årets Spellemann to ganger. I tillegg har han vunnet prisen en gang sammen med Gitarkameratene. Morten Abel og Morten Harket har begge blitt kåret til Årets Spellemann både som soloartist og sammen med band, henholdsvis The September When og a-ha.

Vinnere av Årets Spellemann[rediger | rediger kilde]