Årets spellemann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Årets spellemann er et vandretrofé som deles ut hvert år under Spellemannprisen. Prisen ble delt ut første gang under Spellemannprisen 1985 i 1986 og gikk da til a-ha.

I motsetning til de fleste andre prisene under utdelingen, hvor en fagjury stemmer fram en vinner ut fra påmeldte artister, er det Spellemannkomiteen som selv kårer vinneren av Årets Spellemann på fritt grunnlag. Det blir i kåringen også lagt vekt på artistopptreden og ikke bare plateutgivelse. Vinneren får en bronsestatuett utformet som en grammofonspiller i sin besittelse i ett år. Det er som regel det forrige årets vinner som deler ut prisen.

En forløper til Årets spellemann ble delt ut under navnet årets artist til The Monroes i 1983 og Åge Aleksandersen i 1984. Prisen var den første av tilleggsklassen som ble innført i tillegg til de eksisterende sjangerbestemte klassene. Senere har også årets nykommer, årets hit og årets musikkvideo blitt innført som tilleggsklasser. Prisen deles ut på tvers av de sjangerbestemte klassene og blir betraktet som den gjeveste av prisene under Spellemannprisen. Frem til og med 1988-utdelingen ble det på forhånd offentliggjort nominasjoner til prisen på samme måte som i andre klasser.

Innføringen av prisen og forløperen årets artist gjorde det også mulig å vinne to priser samme år, noe The Monroes gjorde første gang den ble delt ut, og flere har gjort etter dem. Øystein Sunde er den eneste som er blitt kåret til Årets Spellemann to ganger. I tillegg har han vunnet prisen en gang sammen med Gitarkameratene. Morten Abel og Morten Harket har begge blitt kåret til Årets Spellemann både som soloartist og sammen med band, henholdsvis The September When og a-ha.

Vinnere av Årets spellemann[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]