Annie (artist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annie
AnnieTeatergarasjen1.jpg
FødtAnne Lilia Berge Strand
21. november 1977 (41 år)
Trondheim
Beskjeftigelse Sanger, DJ, låtskriver, plateprodusent, karateutøver
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Spellemannprisen for årets nykommer (2004), Alarmprisen i pop (2005), Alarmprisen for årets nykommer (2005)
Musikalsk karriere
Sjangerpop, dance, indierock
Aktive år1993
PlateselskapIsland Records
Nettstedhttp://anniemelody.com/

Annie er artistnavnet til Anne Lilia Berge Strand (født 21. november 1977 i Trondheim), en popartist og DJ fra Bergen. Hennes debutalbum Anniemal ble sluppet i 2004.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Annie flyttet med sine foreldre til Kristiansand kort tid etter at hun ble født. Annies far, en kirkeorganist, døde av kreft da hun bare var syv år. Annie og moren, en engelsklærer, flyttet til Bergen da Annie var 13 år.

I 1993, før hun begynte på sin solokarrière, var den gang 16 år gamle Annie frontfigur i Suitcase, en jentegruppe som spilte indierock. Suitcase opptrådte kun én gang, på en festival foran et dommerpanel. Opptredenen gikk ikke bra; gitaren ble ødelagt underveis. Noen år senere, da de andre medlemmene i gruppen ville forlate indierocken til fordel for trip-hop, forlot Annie Suitcase.

Annie fra den samme konserten

Annie gikk på videregående skole inntil 1997. Hun valgte da musikken over høyere utdannelse og begynte som DJ. Gjennom dette ble hun del av det bergenske musikkmiljøet, og kjent med blant andre Mikal Telle, eier av plateselskapet Tellé Records, og Tore Andreas Kroknes, kjent som DJ Erot i miljøet.

Annie og Tore ble etter hvert kjærester og begynte å samarbeide i musikken. Annie begynte sin solokarrière i 1999 med singelen «Greatest Hit», sluppet på Tellé Records, en sang hun skrev og spilte inn sammen med Tore. Sangen, som inneholder et sample av Madonnas sang «Everybody», ble en undergrunnshit i Bergens klubbmiljø og gav Annie en viss internasjonal anerkjennelse.

I 2001 spilte Annie inn «I will get on» med Tore, og la planer for å slippe et album. Kort tid etter at singelen ble sluppet ble imidlertid Tore syk og var innlagt flere ganger i løpet av de neste månedene. Senere samme år døde Tore av en medfødt hjertesykdom, 23 år gammel.

Etter Tores død hadde Annie en tung tid med depresjoner. Etterhvert kom hun likevel tilbake som DJ og låtskriver. Med venninnen Frøken Blytt startet hun et klubbkonsept i Bergen på klubben Agora. Konseptet het Pop till you drop, og her møtte hun den finske DJ-en Timo Kaukolampi, kjent fra Op:l Bastards. Annie booket Timo til sitt klubbkonsept, og som gjenytelse reiste hun til Helsingfors for å være DJ på Timos egen klubbkveld. Senere bidrog hun med sang på noen av Op:l Bastards' spor.

Tidlig i 2003 sendte Annie en demo til det britiske plateselskapet 679 Recordings, og kort tid etter ble hun signert til det selskapet. Rundt denne tiden ble Annie kjent med den britiske produsenten Richard X, og bidrog med sang på sporet «Just Friends» på hans plate X-Factor Volume 1, som ble sluppet i august det året.

Annie og Richard X fortsatte sitt samarbeide, og slapp singelen «Chewing Gum» under Annies eget artistnavn i september 2004. Sporet ble kåret til ukens single av musikkmagasinet New Musical Express kort etterpå, og nådde plass nummer 25 på de britiske hitlistene.

Senere samme året slapp Annie sitt debutalbum Anniemal. Navnet var opprinnelig en av hennes avdøde kjærestes ideer. Annie arbeidet igjen med Timo Kaukolampi, foruten nordmennene i Röyksopp og Richard X, som også produserte og var med på å skrive sporet «Me Plus One». «Greatest Hit» var også med på albumet, og albumets andre single, «Heartbeat», fikk førsteplassen i en kåring Pitchfork Media gjorde over de 50 beste singlene fra 2004 – før singlen i det hele tatt var offisielt lansert. «Chewing Gum» havnet på plass nummer 11 på den samme listen.

I 2005 vant Annie flere priser for sitt arbeide, inkludert prisene for beste popalbum og beste nykommer på Alarmprisen 2005. «Chewing Gum» ble også nominert som årets låt, uten å vinne. Videre vant Annie også prisen for beste nykommer på Spellemannprisen 2004. Annies opptreden 5. februar 2005 på Alarm-showet var en av hennes første konsertopptredener.

Annie drog på en internasjonal turné i 2005 for å promotere platen Anniemal, inkludert en kort turné i Storbritannia med Saint-Étienne, et band hun i 1996 hadde sendt en demo til mens hun ennå var del av jentegruppen Suitcase. Annie opptrådte på utsolgte klubber i USA sommeren 2005, og kom også tilbake dit høsten samme året.

I 2005 slapp Annie også en samleplate i DJ-Kicks-serien på det tyske plateselskapet Studio_!K7.

Annie og Timo Kaukolampi driver sammen plateselskapet Totally.

I september 2008 skulle Annies nye album utkommet på britiske Island Records, som er et underbruk av verdens største plateselskap Universal Music. Albumet skulle slippes samtidig i Norge og Storbritannia, men på nyåret 2009 ble det kjent at Island ikke ønsket å gi ut albumet, likevel, etter at singelen "I know UR girlfriend Hates Me" ikke ble noen suksess, tross stor oppmerksomhet fra bla. Perez Hilton.

Hennes opptreden under under by:larm i Oslo i 2009 nle mottatt med negativ omtale.[1]

Annie er for tiden bosatt i Berlin.


Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]