Tore Renberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tore Renberg
Tore Renberg
Født 3. august 1972 (41 år)
Norge Stavanger
Yrke Romanforfatter
Nasjonalitet Norsk
Debut Sovende floke (1995)

Tore Renberg (født 3. august 1972 i Stavanger) er en metamodernistisk[1] norsk forfatter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tore Renberg har studert filosofi og litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, hvor han skrev mellomfagsoppgave om navneproblematikken i Marcel Prousts På sporet av den tapte tid. Han har arbeidet som litteraturkritiker og essayist, med publikasjoner i flere aviser og tidsskrift, bl.a. Vinduet, Vagant, Kritikkjournalen, Dagens Nyheter, Dagbladet, Stavanger Aftenblad m.m. Renberg har også vært en aktiv litteraturformidler, bl.a. som programleder for tv-programmet Leseforeningen (1998 og 1999) på NRK2. I 2008 stiftet han nettstedet Bokelskere sammen med André Nesse. Nettstedet ble åpnet 24. oktober 2009.

Renberg har skrevet i de fleste sjangre: romaner, kortprosa, noveller, barnebøker, dramatikk, tegneserier og filmmanus. Han debuterte i 1995 med kortprosaboken Sovende floke, som brakte ham Tarjei Vesaas' debutantpris, og ble hurtig regnet som en av sin generasjons tydeligste stemmer. Romanen Matriarkat fra 1996 befestet hans rolle i samtidens litteratur, en bok som hurtig ble fulgt opp av den religionskritiske, groteske road-romanen Renselse fra 1998 og den utopiske science-fiction-romanen En god tid i 2000. Det kommersielle gjennombruddet kom med Mannen som elsket Yngve i 2003, som er en av tiårets mest leste norske bøker. I 2005 fulgte Renberg opp historien om Jarle Klepp med sin hittil mest omfangsrike og ambisiøse roman, Kompani Orheim, en bildungsroman om Jarle Klepp og hans oppvekst i et hjem rammet av rusproblematikk. Denne romanen ble begeistret mottatt i Norge, og regnes av mange som Renbergs viktigste verk. Kompani Orheim ble nominert til bl.a. Brage-prisen, og for romanen fikk Renberg P2-lytternes romanpris. Høsten 2008 kom bok nummer tre om Jarle Klepp, Charlotte Isabel Hansen, som han fikk Bokhandlerprisen for, og siden har han fulgt opp med Pixley Mapogo (2009) og Dette er mine gamle dager (2011).

Tore Renbergs romaner er oversatt til 11 språk: svensk, dansk, fransk, hebraisk, litauisk, polsk, portugisisk, russisk, tsjekkisk, tysk og ungarsk.

Renberg debuterte som manusforfatter til spillefilmen Alt for Egil i 2004, regi Tore Rygh. I filmserien Ekko av Ibsen stod han for manus til den første filmen Edderkoppfesten sammen med Arild Østin Ommundsen. Han har også skrevet manuset til Mannen som elsket Yngve, basert på sin egen roman fra 2003, som hadde norsk premiere 15. februar 2008, og ble en stor suksess på norske kinoer med et besøkstall på over 175.000. I tillegg er han manusforfatter bak oppfølgerne Jeg reiser alene (2011) basert på romanen Charlotte Isabel Hansen (regi Stian Kristiansen), og Kompani Orheim (regi Arild Andresen).

Høsten 2007 hadde musikalen Det tusende hjertet premiere på Rogaland Teater, med tekst av Tore Renberg og musikk av Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra. Forestillingen fikk svært gode anmeldelser, og kritikerne nølte ikke med å spå at en ny klassiker i sjangeren var skrevet. Samarbeidet med Ottesen og Kaizers fortsatte, og Renberg var manusforfatter til forestillingen Sonny, et musikkteater basert på Kaizers Orchestras univers.

Tore Renberg har vært opptatt av musikk siden barneårene. Han har spilt fiolin og piano, og vært aktiv i flere band, som Hekkan, med Paal Nilssen-Love og Ståle Strømsvold, Lemen, med Karl Ove Knausgård, samt Verdensrommet, Stavanger Energi og Modan Garu. Modan Garu utga sitt debutalbum, Foxhunting For The Future på CCAP i april 2008 og ble oppløst like etterpå.

Fra 2. mai 2006 til 1. juni 2007 var Renberg medlem av det regjeringsoppnevnte Bostad-utvalget som vurderte de kristne formålsparagrafene i skolen og barnehagen.

14. januar 2012 skjelte Renberg ut Plumbovokalisten Lars Erik Blokkhus på direkten på VG-TV. Dette skjedde i etterkant av Spellemannprisen 2011 og like etter at samme Blokkhus hadde blitt dynket med øl.

Renberg bor i Stavanger.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tore Renbergs bibliografi

Filmmanus[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Cathrine Grøndahl 
Vinner av Tarjei Vesaas' debutantpris
delt med Harald Rosenløw Eeg

Neste mottaker:
 Steinar Opstad 
Forrige mottaker:
 Karl Ove Knausgård 
Vinner av P2-lytternes romanpris
Neste mottaker:
 Kjartan Fløgstad 
Forrige mottaker:
 Jo Nesbø 
Vinner av Bokhandlerprisen
Neste mottaker:
 Roy Jacobsen