Tungtvann (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tungtvann
Tungtvann (215609).jpg
Jørgen Nordeng og Jan Steigen på scenen under Quartfestivalen i 2016
Utmerkelser Dialektprisen (2001), Alarmprisen i hiphop/rap (2001), Alarmprisen for beste låt (2001), Alarmprisen for beste video (2007)
OpphavNorge Norge
Periode19992007
Sjangerhiphop
PlateselskapEMI, C+C Records, Bonnier Amigo, Smart Patrol Records
Nettstedhttps://web.archive.org/web/20160314052702/http://www.tungtvann.org/
Medlemmer
Jørgen Nordeng - vokal
Lars Sandness – DJ

Tungtvann var en norsk hiphop-gruppe med røtter i Nordland og Troms som eksisterte fra 1999 til 2007. Gruppa bestod av vokalisten Jørgen «Jørg-1» Nordeng fra Ørnes og DJ Lars «Poppa Lars» Sandness fra Harstad. Et tredje medlem ble inkludert på konserter og festivaler, Håvard «Jan Steigen» Jenssen fra Steigen. Tungtvann var første norske gruppe til å rappe på dialekt på album.

Gruppa gav ut fire musikkalbum, samt noen EP-er og mixtapes. Musikalske inspirasjonskilder for gruppen finnes i øst- og vestkyst hiphop fra USA, samt i ragga/dancehall-tradisjonen fra Jamaica, sistnevnte har resultert i tett samarbeid med Bodø reggae-bandet Manna.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nordeng og Sandness møtte hverandre for første gang på Andøya i 1992 under Rock Mot Rus. Noe musikalsk samarbeid ble det likevel ikke før de begge på slutten av 90-tallet bodde i Oslo. Jørgen hadde tidligere rappet på engelsk med prosjekter som Tailormade og 78-Connect. Men han hadde også prøvd seg på nord-norsk med semi-legendariske Snedige pøbla. Samarbeidet med Lars begynte også på engelsk og de kalte seg Momentum i 1998. I 1999 greide Jørgen endelig å overtale Lars til at nord-norsk var veien å gå og de debuterte som Tungtvann. Tungtvann slo igjennom dels med Reinspikka Hiphop EP som solgte ut tre vinyl-opplag før debutskiva Nord og Ned markerte det endelige gjennombruddet. For albumet vant de Alarmprisen 2001 i klassen hiphop, og låten «Ubudne gjæsta» ble kåret til årets låt under samme utdeling.

Før Jan Steigen trådte til som sidekick, var det «Poppa Lars»’ egen lillebror (aka «Salo» aka «MotorOla») som assisterte «Jørg-1» på scenen. Dette skulle egentlig være et engangsforetak på debutopptreden til Tungtvann på Arctic Beatdown’99 i Harstad, men han endte som fast «konsertmedlem» frem til sommeren 2001. Omstendighetene omkring dette sidekick-byttet er noe diffust, og det hersker tvil om den offisielle versjonen (at han ikke hadde tid lenger) faktisk er riktig. I 2002 gav Tungtvann ut sitt andre studioalbum Mørketid. Dette er gruppens mest solgte skive. Rundt samme tidspunkt ble Tungtvann fast husband i NRK sitt humorprogram Åpen post ledet av Harald Eia og Bård Tufte Johansen.

Etter to albumutgivelser forlot Tungtvann EMI, for å signere med Christer Falchs C+C Records. Der gav de ut albumet III: Folket bak nordavind i 2004. Tungtvann markerte sitt femårsjubileum i 2005 med lanseringen av en egen DVD. I 2006 gav de ut sitt siste studioalbum, Siste skanse. På Siste skanse medvirket blant annet Timbuktu, Magnus Eliassen og Karlsøy Prestegaard. Under Alarmprisen 2007 vant bandet klassen video for «2 uka».

I starten av 2007 kunngjorde Tungtvann at de ville oppløses etter en avskjedsturné med samleplaten 96 %. «96 %» ble utgitt på Bonnier Amigo Music Norway. Tungtvann spilte sin siste konsert noensinne lørdag 15. mai 2010 for Bodørussen-2010.

Flere morsomme innslag har sett dagens lys i musikknorge gjennom Tungtvann; Busta Ofte, Raggabalder Riddim Rebels, FaaPaa Crew, Skilsmisse Baren med flere.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Se utdypende artikkel: Tungtvanns diskografi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]