Sigur Rós

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sigur Rós
Sigur Rós under en konsert i Reykjavík 2005
UtmerkelserShortlist Music Prize (2001) (for: Ágætis byrjun)
MOJO Awards
Icelandic Music Awards
OpphavIslands flagg Reykjavík, Island
Periode1994
SjangerPost-rock
Eksperimentell rock
Dream pop
Ambient
Progressiv Rock
Shoegazing
Aktive år1994
PlateselskapFatcat Records
Geffen
EMI
Smekkleysa
Nettstedwww.sigur-ros.co.uk
IMDbIMDb
Medlemmer
Jón Þór Birgisson
Georg Hólm
Kjartan Sveinsson
Orri Páll Dýrason
Tidligere medlemmer
Ágúst Ævar Gunnarsson
Logo
Sigur Róss logo
Andre forhold

Sigur Rós (Is-Sigur ros.oga ['sɪːɣʏr rouːs] ) er et islandsk post-rock-band, som begynte å spille sammen i august 1994. Musikken til bandet kan beskrives som eksperimentell, ambient og symfonisk. Bandet er oppkalt etter Jón Þór Birgissons lillesøster Sigurrós («seiersrose»).

Historie[rediger | rediger kilde]

Starten[rediger | rediger kilde]

Sigur Rós ble stiftet av Jón Þór Birgisson (vokal og gitar), Georg Hólm (bass) og Ágúst Ævar Gunnarsson (trommer) i august 1994. Bandet er oppkalt etter Birgissons lillesøster Sigurrós («seiersrose»), som ble født på samme tid som de begynte å spille sammen. Medlemmene møtte hverandre på skolen,[1] og spilte inn sin første demotape i et lite studio i Reykjavík. De rakk bare å spille inn sangen Fljúgðu på den korte tiden de fikk i studioet.

Bandet sendte opptaket til plateselskapet Smekkleysa, som er drevet av medlemmene i det nå oppløste islandske rockebandet Sykurmolarnir (The Sugarcubes). Sangen ble utgitt på samlealbumet Smekkleysa í hálfa öld sammen med seksten spor av andre islandske artister, deriblant Björk.

Etter utgivelsen begynte de å arbeide med sitt første album, Von. Arbeidet tok lengre tid enn bandet hadde regnet med, og de var heller ikke helt fornøyd med det ferdige resultatet. Sigur Rós overveide å forkaste innspillingene, men fant ut at det ville ta for lang tid å begynne med blanke ark. Von ble gitt ut av Smekkleysa Records i 1997. Til tross for relativt gode anmeldelser, ble bare 313 eksemplarer solgt det første året etter utgivelsen. Året etter ga de ut remiksalbumet Von brigði.

Internasjonalt gjennombrudd[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1998 startet bandet innspillingen av Ágætis byrjun med produsent Ken Thomas. Albumet ble gitt ut på Island i 1998. Singelen «Svefn-g-englar» ble gitt ut i Storbritannia i 1999 av plateselskapet FatCat Records, noe som markerte starten på bandets internasjonale gjennombrudd. Utgivelsen av hele albumet fulgte året etter i Storbritannia, og i det nordamerikanske markedet i 2001. Under Alarmprisen 2001 vant de klassene årets internasjonale album og årets internasjonale låt for henholdsvis Ágætis byrjun og «Svefn-g-englar».[2]

Tre av sangene fra albumet ble brukt i filmen Vanilla Sky, i tillegg til et konsert-opptak av sangen Njósnavélin som senere ble utgitt som Untitled #4 på albumet ( ). Sanger fra Ágætis byrjun ble senere også brukt i flere amerikanske TV-serier, og i filmen Livet under vann med Steve Zissou.

Sigur Rós har solgt mer enn én million plater på verdensbasis.

Internasjonale stjerner som Brad Pitt, Madonna samt Tom Cruise har uttalt at de er fans av Sigur Rós.

Heima og Hvarf-Heim[rediger | rediger kilde]

Heima er en dokumentar om bandets turné på Island sommeren 2006. Filmen hadde premiere i Reykjavik 27. september 2007, og ble utgitt på DVD den 5. november 2007. I løpet av turneen holdt Sigur Rós to store konserter ved Milklatún og Ásbyrgi, og flere små konserter ved Ólafsvik (24. juli), Ísafjörður (26. juli), Djúpavík (27. juli), Háls, Öxnadalur (28. juli), Seyðisfjörður (3. august) og Snæfellsskála (3. august). Dokumentaren er regissert av Dean DeBlois, blant annet kjent for sitt arbeid med animasjonsfilmen Lilo og Stitch.

I forbindelse med utgivelsen av dokumentaren, ga bandet ut dobbeltalbumet Hvarf-Heim. Hvarf består av fem sanger som (med unntak av Von) tidligere ikke har vært utgitt. Heim er motstykket, og inneholder akustiske versjoner av seks sanger de tidligere har gitt ut.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Orri Páll Dýrason overtok Águst Ævar Gunnarssons plass ved trommene like etter innspillingen av Ágætis byrjun.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

  • Amiina, strykekvartett på flere album

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Sigur Rós under en konsert i Hongkong.

Album[rediger | rediger kilde]

EP-er og singler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Approaching the Void with Sigur Ros». Filter Magazine. Arkivert fra originalen 3. november 2007. Besøkt 15. november 2007. 
  2. ^ «Alarm-pris til Sigur Ros». Dagsavisen. 3. februar 2001. s. 18. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]