Hopp til innhold

Gatas Parlament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gatas Parlament
Foto: Marit Sommervold
UtmerkelserAlarmprisen i hiphop/rap (2003) (for verk: Holdning over underholdning, tema for: Alarmprisen 2003)[1]
OpphavOslo, Norge (1993)
SjangerHiphop
Aktive år1993
PlateselskapEMI Tee Productions Rhythm and Rhymes
Medlemmer
Jester, Elling Borgersrud
Tidligere medlemmer
Aslak Borgersrud, Don Martin

Gatas Parlament er ei venstreradikal rap-gruppe fra Oslo. Bandet bestod opprinnelig av Elling Borgersrud, Aslak Borgersrud og Don Martin og var pionerer innen norskspråklig rap[2] – den første norskspråklige hiphop-gruppa som ga ut plate[3]. De lager samfunnskritisk hiphop og rap, og har ofte skapt overskrifter med sine til tider noe spissformulerte utfall. Blant de mest kjente låtene til Gatas Parlament er «Bombefly» og «Anti-amerikansk dans», som begge tar opp temaet krigen mot terrorisme. Per 2015 består Gatas Parlament av Elling Borgersrud og Jester.[4]

Fra Øgrimseminar den 8. desember 2007
Foto: Nina Aldin Thune

Gruppa ble stiftet i 1993 etter at brødrene Aslak og Elling Borgersrud møtte DJ og rapper Don Martin. Elling var punker og blitzer, men på tampen av 1980-tallet oppdaget han politisk hiphop med Public Enemy i spissen. Tidlig på 1990-tallet begynte Durative Booking å arrangere hiphopkonserter på Blitzhuset, noe som lokket Oslogrupper som Lament Configuration, Warlocks og Conspiracy 2 Murda til Blitz. Elling fant raskt tonen med Don Martin i Conspiracy 2 Murda, og Gatas Parlament ble dermed grunnlagt.

Navnet Gatas Parlament ble inspirert både av Carl I. Hagen, som en gang uttalte at «gatens parlament» styrte Norge etter at demonstranter (inkludert medlemmene av Gatas Parlament) hadde kastet egg på ham, og av albumet Gadens Parlament (1990) av den danske rapgruppa Vote 4 Truckers.

1994–2001: Første utgivelser

[rediger | rediger kilde]

Gatas' første plate het Autobahn til Union og kom ut i 1994. Det var den første norskspråklige hiphoputgivelsen noensinne.[trenger referanse] I løpet av de neste åra utgav bandet flere singler og EP-er. Gatas Parlament hadde to mål med denne plata: De ville vise at det gikk an å rappe på norsk og de ville forhindre at Norge ble med i EU. Det siste punktet endte til fordel for gruppa, men det skulle ta langt flere år å overbevise det norske hiphopmiljøet om at norsk språk kunne brukes i hiphop. Gruppa ble i utgangspunktet møtt med sterk skepsis fra det etablerte hiphop-miljøet i Oslo, men med sine første plater og konserter plantet Gatas Parlament frøene til den norskspråklige hiphop-revolusjonen. De ble sakte, men sikkert et forbilde for flere norskspråklige rappere, for eksempel Klovner i Kamp, som oppsto i beundring av blant andre Gatas Parlament.

I 1996 kom EP-en Slå Tilbake, som ble fulgt opp av Naturkraft (1997) utgitt i samarbeid med Natur og Ungdom, og som var en protest mot bygging av gasskraftverk. I 1997 dannet Gatas Parlament og rapperen/produsenten Jester også hiphop-interesseorganisasjonen Rhythm And Rhymes (RAR), som senere utviklet seg til å bli et plateselskap. I 1999 gav gruppa ut singelen Stem Gatas Parlament”, samtidig som Don Martin sluttet for å konsentrere seg om en solokarriere med engelskspråklig rapping i høyt tempo, inspirert av Public Enemy og engelsk britcore. I 2000 slapp han EP-en Episode 1 – The Resurrection, platedebuten til Conspiracy 2 Murda, fulgt av The Al Dente EP (2001) og Radio Alarmclock EP (2003) som Don Martin.

I mellomtiden hadde Elling og Aslak blitt kjente navn i det norske hiphopmiljøet. Gatas Parlament fikk forsida i Avis1 og VG, etter at de hadde skjelt ut kronprins Haakon fra scenen under hiphoparrangementet Norwegian Hood på Rockefeller.

2001–2003: Debutalbum

[rediger | rediger kilde]

I 2001 kom singelen La raseriet strømme, som raskt ble en livefavoritt. Da den norskspråklige rapbølgen rullet over landet i 2000 og 2001 med gruppene Tungtvann, Klovner i Kamp, Pen Jakke og Apollo i spissen fikk Gatas Parlament ikke tilbud fra noen av de etablerte plateselskapene. Tommy Tee, som tidligere hadde nektet å spille Gatas Parlament på radio, ville ha dem med på samleplata ScandalNavia Vol. 1 (2000). Derfra startet et samarbeid mellom dem. I 2002 utgav GP debutalbumet Holdning over underholdning gjennom et samarbeid mellom Tee Productions og Rhythm and Rhymes.

Den første utgaven av plata måtte trekkes tilbake fordi låta «Nå Om Da'n» inneholdt en sample fra ei låt av Steely Dan, som Gatas Parlament ikke hadde spurt om lov til å få bruke. Året etter ble gruppa arrestert etter en spillejobb i Alta, mistenkt for biltyveri, men etter bare noen timer hadde politiet utelukket at gruppa hadde noe med tyveriet å gjøre. Selv sa de aldri at de ikke hadde stjålet bilen. Samme år kom Don Martin tilbake til gruppa. De vant Alarmprisen 2003 i klassen beste hiphopalbum for plata Holdning over Underholdning og var også nominert i klassen beste liveband.[5]

2004: Fred, Frihet & Alt Gratis

[rediger | rediger kilde]

I 2004 kom singelen Bombefly, som var en kritikk av Irak-krigen. Låta «Bombefly» dukket også opp senere samme år på deres andre album Fred, Frihet & Alt Gratis. Ifølge gruppa selv var dette en langt mer politisk plate enn debuten. «Vår politiske målsetting med denne plata er å kaste USA ut av Norge» sa Don Martin til Klassekampen. Plateomslaget, malt av Rolf Groven, forestiller et synkende Storting dekorert med brennende amerikanske (og et israelsk) flagg. Men før dette albumet ble sluppet gav de ut mixtapen Bootlegs, B-sider & Bestiser. De ble nominert til Alarmprisen 2005 i klassen beste hiphopalbum for Fred, Frihet & Alt Gratis.[6]

Senere samme år satte Gatas Parlament opp nettsida killhim.nu, hvor de sa at de ville samle inn penger for å hyre en leiemorder til å drepe George W. Bush. «Når Bush nekter å høre på hva verden mener må Bush bort! Vi er naturligvis imot vold og drap, men vi mener at å skyte denne mannen ikke bare er å regne som selvforsvar – det er det eneste fornuftige å gjøre» stod det skrevet på nettsiden. Sida var en parodi på kampanjen tellhim.no, hvor en rekke organisasjoner samlet inn penger til en helside i The Washington Post formulert som et brev der de forklarte at flertallet av det norske folk er imot krigen. Killhim.nu ble anmeldt av den amerikanske sikkerhetstjenesten Secret Service og den amerikanske ambassaden, og siden tatt ned av politiet, men speil av nettsida dukket opp flere steder. Etter mye medieoppstyr i norsk, amerikansk og arabisk presse, endte saken med henleggelse.

2005–2006: Don Martins siste soloplater

[rediger | rediger kilde]

2005 ble et slags hvileår for Gatas Parlament, med to singleutgivelser og turné, noe som gav Don Martin tid til å gi ut soloalbumet Situation Normal All Fucked Up. I 2006 gav Don Martin ut Motgift EP, sammen med sangeren Lena «Supa» Sayed, søsteren til trommeslager Karim Sayed (kjent fra BigBang og Marit Larsen). Hun ble senere en viktig samarbeidspartner for Gatas Parlament. På turné i Nord-Norge ble det dannet et fruktbart samarbeid mellom Gatas Parlament og det trønderske skabandet Hopalong Knut, og på Bylarm i 2007 gjorde bandene sin første felleskonsert under navnet Samvirkelaget.

2007: Samvirkelaget og Obiora-saken

[rediger | rediger kilde]
Gatas Parlament på Øgrimseminar 8. desember 2007

Våren 2007 ble det mest fokus på den nystartede samarbeidsbandet Samvirkelaget, en supergruppe bestående av Gatas og Hopalong Knut. En måned før debutalbumet Musikk ble sluppet kom det fram at bandet i låta «Stopp volden» navngav en politimann som var under etterforskning for dødsfallet til Eugene Ejike Obiora. «Jeg er ikke advokat, jeg er rapper og poet. Men en person døde, liggende på magen med en politimann sittende over seg. Jeg vet ikke hva det heter i juridisk terminologi, men i poesien heter dette drap og mord» sa Elling til Dagsavisen.

Låta «Stopp volden» førte til stor oppmerksomhet rundt Obiora-saken, og fyrte opp under debatten om statlig rasisme og politivold. Debatten førte til at justisminister Knut Storberget krevde ny etterforskning av saken fra Spesialenheten for politisaker. Politiets Fellesforbund gikk til retten for å stoppe Samvirkelagets album og forby bandet å spille låten på konserter. Kvelden før kjennelsen falt holdt Samvirkelaget konsert på Studentersamfundet i Trondheim, og bandet bestemte seg da for å fjerne politimannens navn fra teksten, både på albumet og på konserter. «Vi følte at fokus var i ferd med å bli helt feil. Dette er ingen injuriesak, det er en sak som handler om rasisme og politivold» sa Samvirkelaget-vokalist Kristin Jensen til Dagsavisen.

Samvirkelaget vant saken i Trondheim tingrett, hvor domstolen fastslo at det var i strid med Grunnloven å forby Samvirkelaget å fremføre og tilgjengeliggjøre låta. Selv om retten ikke tok stilling til hvorvidt låta var ærekrenkende, gikk den langt i å antyde at politimannen i låta ble utsatt for ærekrenkelser. Etter kjennelsen ble det fritt frem å framføre låta.

Albumet Musikk ble utgitt i april 2007, og i tillegg til «Stopp volden» inneholder albumet sanger om Hugo Chávez, Ole Høiland, opprør og kjærlighet. Det debuterte på femteplass på VG-lista, foran både Superfamily og Maroon 5, men forsvant etter fire uker fra listen. Etter flere konserter i løpet av året ble Samvirkelaget lagt på is. Ved siden av Samvirkelaget holdt Gatas Parlament et høyt tempo i 2007, med over hundre konserter og innspilling av EP, studioalbum og medfølgende dvd. I tillegg gav de ut en ny gateplate med remikser, uutgitt materiale og sjeldenheter fra arkivene med tittelen 93 Til Infinity.

2008: Kidsa har alltid rett & Apocalypso

[rediger | rediger kilde]

I 2008 gav Gatas Parlament ut både sitt tredje og fjerde offisielle studioalbum. Supa Sayed hjalp til på Counter Strike EP, en forsmak på albumet Kidsa har alltid rett, og gruppas debut på VGs singelliste, 14 år etter platedebuten. «Vi vil være en kombinasjon av sinte gamle menn og rabiate drittunger» sa Elling til Dagsavisen om gruppas veteranstatus. Bare Warlocks hadde holdt på like lenge i norsk hiphop.

Supa Sayed sang på fire låter på Kidsa har alltid rett, noe som gav følgende kommentar: «Nå skulle de sett oss i 1993, hvis noen hadde sagt at om 15 år skal vi gi ut låter med ei dame som synger. Og en låt om sjekking. Da hadde vi blitt slått ned» sa Aslak til Dagsavisen. Kidsa har alltid rett debuterte på tiendeplass på VG-lista, og holdt seg der i tre uker til sammen. Med på kjøpet fulgte en dvd med nye og gamle musikkvideoer, instrumentaler og karaokeversjoner av alle låtene. Gruppa hadde også laget musikkvideoer til alle låtene på albumet, og presenterte det med en kinopremiere på Cinemateket i Oslo. Det var ifølge bandet selv første gangen et band har hatt kinodebut på et album.

Bandet hadde heller ikke glemt kunsten å skape medieoppmerksomhet. Trioen gav den etablerte platebransjen langfingeren, da de selv la ut Kidsa har alltid rett for gratis nedlasting på den kontroversielle svenske nettsiden The Pirate Bay. I august samme år innledet bandet et samarbeid med P3-programmet Osenbanden, der Gatas Parlament og produsent Jester lagde en ny låt i uka om aktuelle nyhetssaker, skrevet og spilt inn samme uke som hver låt ble sluppet. «Låtene ble spilt inn hos Jester i Store Studio Holmlia, som regel på en mandag, deretter miksa av Jester på tirsdag kveld og så sluppet på P3 den påfølgende onsdagen» som gruppa selv forklarte.

I samarbeid med Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press utgav gruppa de to låtene, «Rasist mot min vilje» og «Asylhotell Ritz», ut på single i protest mot regjeringens 13 tiltak for innstramming av asylretten. Bandet ble så inspirert at de spilte inn noen flere låter, som resulterte i dette årets andre album med tittelen Apocalypso.

2009: Album med Jester og bok

[rediger | rediger kilde]
Gatas Parlament under boksignering i Bergen 2009

Sommeren 2009 slapp Don Martin sammen med Jester albumet Sikter på månen, lander på taket. Albumet ble utsatt to måneder etter at distributøren MBN ble boikottet av flere platebutikker over en disputt rundt albumet til bandet Blacksheeps. I oktober 2009 slapp forlaget Cappelen Damm boka Røverhistorier & raptekster skrevet av bandet selv. Boka gikk i andre opplag desember 2009, og vant i 2010 pris for Årets vakreste bok fra Grafill.

2011: Melodi Grand Prix, utskiftninger og to album

[rediger | rediger kilde]

Den 15. januar 2011 deltok Gatas Parlament og Jester i første delfinale av Melodi Grand Prix 2011 i Ørland der de kom på 5.-plass. Den 31. januar offentliggjorde NRK at de to beste 5.-plassene (prosentmessig) skulle være med i den såkalte Sistesjansen i Sarpsborg. Gatas var en av disse, og fikk derfor nok en sjanse til å prøve å komme med i finalen. De røk ut i første runde, og fikk derfor ikke vært med i finalen.

I februar samme år ble hiphop-samarbeidsprosjektet National Cypher sluppet, som inneholdt bidrag fra Don Martin, Karpe Diem, Jae-R, Envy, Pumba, Jaa9 & OnklP, Joddski og Phil T. Rich. I mars 2011 ble rapper og produsent Jester offisielt medlem av Gatas Parlament, men i mai samme år opplyste Aslak Borgersrud at han ville forlate gruppa i løpet av sommeren. Våren 2011 slapp bandet først gateplata Gateplate gratis på internett og deretter albumet Dette forandrer alt i juni. Gateplata var den første plata hvor Jester regnes som medlem i bandet, mens Dette forandrer alt er den første hvor Aslak er kreditert som gjesteartist.

2013: Don Martin soloalbum

[rediger | rediger kilde]

I 2013 slapp Don Martin soloalbumet En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt i sin helhet produsert av Tommy Tee. Albumets mest kjente låt, «Nilsen», vant pris for «Årets tekst» av Nopa og selve albumet vant Spellemann i kategorien «Urban».

2014: Albuminnspilling uten Don Martin

[rediger | rediger kilde]

Den 23 juni offentliggjorde Elling et innlegg på bandets nettside at Gatas Parlament er under innspilling av et nytt album uten Don Martin, og at bandet turnerer kun med Elling og Jester.[7] Albumet har ifølge Elling tittelen "Hold det realt". Senere bekreftet Don Martin forandringen i et innlegg på sin offisielle Facebook-side: "Jeg begynte å jobbe med soloplate og prosjekt fordi jeg hadde en egen greie jeg hadde hatt lyst til å gjøre lenge og egne ting jeg ville gjøre på andre måter jeg følte var mer meg nå. Underveis har de andre gutta i Gatas funnet tonen på noe de vil gjøre som nå ikke inkluderer meg. " [8] Senere har Don Martin uttalt seg til Dagbladet der han hevder at han fikk sparken fra gruppen.[9] Don Martin rapper om bruddet med Gatas i låta "Berg og dalbane" som kom i 2015.[10]

2016: Hold det realt

[rediger | rediger kilde]

I oktober 2016 kunngjorde Elling og Jester via Facebook at de utga et nytt album med tittelen Hold det realt 3. november.

Diskografi

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Gatas Parlament (diskografi)

Album

Mixtapes

Singler og EP-er

  • 1994: Autobahn til Union
  • 1996: Slå tilbake
  • 1997: Naturkraft (EP)
  • 1999: Stem Gatas Parlament
  • 2001: The al Dente EP
  • 2001: No Introduction Needed / Bombs In Your Brain
  • 2002: Nå om da'n
  • 2003: Radio Alarmclock EP
  • 2004: Bombefly/Rackers Delight
  • 2004: Kammerater
  • 2004: Ungdommens Råskap
  • 2005: Gataspill/Antiamerikansk Skandinavisk Dans
  • 2006: Motgift EP
  • 2008: Counter Strike EP
  • 2008: Til Ungdommen
  • 2008: Rasist mot min vilje / Asylhotell Ritz
  • 2011: Jobbe Litt Mindre, og Tjene Litt Mer (gruppas bidrag til Melodi Grand Prix 2011).

Samvirkelaget

  • 2006: Musikk

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Stavanger Aftenblad, «Alarmprisen er historie»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Rockheim. «Gatas Parlament « Rockheims biografier « Rockipedia». Rockipedia. Arkivert fra originalen 7. november 2017. Besøkt 16. august 2016. 
  3. ^ Rockheim. «Gatas Parlament « Norsk pop- og rockleksikon (2013) « Rockipedia». Rockipedia. Arkivert fra originalen 26. august 2016. Besøkt 16. august 2016. 
  4. ^ «Don Martin sier han har fått fyken fra Gatas parlament. De ville ikke ha ham med på neste skive». Dagbladet.no. Besøkt 16. august 2016. 
  5. ^ «Alarmvinnere 2003». nrk.no. 16. februar 2003. Besøkt 29. desember 2023. 
  6. ^ «Alarm: De nominerte». dagsavsien.no. 4. februar 2005. Besøkt 29. desember 2023. 
  7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. september 2014. Besøkt 25. juni 2014. 
  8. ^ https://www.facebook.com/djdonmartin/posts/647840458638860[død lenke]
  9. ^ «Don Martin sier han har fått fyken fra Gatas parlament. De ville ikke ha ham med på neste skive». Dagbladet. 13.03.2015. 
  10. ^ http://www.donmartin.no/ny-lat-og-video-berg-og-dalbane-med-boss-castro/

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]