Skolens sangbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skolens sangbok er en skolesangbok utgitt av Mads BergAschehoug i 1914. Boken dominerte sangundervisningen i norsk skole i store deler av det tyvende århundre. Boken kom i mange utgaver; nynorskutgaven kom ut under tittelen Skulesongbok, samlet opplag for begge utgavene skal ha vært rundt 1 million bøker.[1][2]

Med et allsidig utvalg norske sanger har boken vært en formidler av den norske sangskatten, og ved å gi skolebarn felles kunnskap om norske sanger har den vært ansett som et element i den norske nasjonsbyggingen.

Noen utgaver av Mads Bergs skolesangbok[rediger | rediger kilde]

Førsteutgaven som kom i 1914 under tittelen Skolens sangbok / samlet av Mads Berg hadde 160 sider med sangtekster og noter for en- og tostemmige melodier.

En ny, utvidet utgave i 1929 hadde 199 sider. Samme året kom det ut et tillegg; Tillegg til Mads Berg: Skolens sangbok med metodiske anvisninger for sangundervisningen samt en del trestemmige sanger, på 32 sider. Dette tillegget ble seinere tatt inn som en del av boken.

I 1933 var boken kommet ut i 342 000 eksemplarer, den hadde da 231 sider med illustrasjoner.

Utgavene fra 1940 hadde 256 sider musikk og en tilleggsdel på 29 sider. Dette året kom sangboken i to målformer; bokmål og nynorsk:

  • Skolens sangbok : med metodisk rettleiing for undervisningen i sang / av Mads Berg
  • Skulesongbok : med metodisk rettleiing for opplæring i song / av Mads Berg

Med utgaven Skule-songbok : med metodisk rettleiing for opplæring i song / av Mads Berg i 1952 var boka trykt i 693 000 eksemplarer.

I 1954 kom en ny utgave ved Arnfinn og Åse Klakegg; Skolens sangbok : med metodisk rettledning for undervisning i sang og musikk / Mads Berg.

Utgaven ved Klagegg kom òg på nynorsk som Skulesongbok : med metodisk rettleiing for opplæringa i song og musikk / Mads Berg. 26. utgave fra 1966 hadde 350 sider, av dette 25 sider metodikk. Den tilsvarende bokmålsutgaven kom i 12. opplag så seint som 1995, merket «For folkeskolens 2.-9. skoleår».

Annet[rediger | rediger kilde]

I 1946 gav Arild Sandvold ut boken Sangen har lysning med piano- eller orgelakkompagnement til de mest kjente melodiene i skolesangboka til Mads Berg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Familiekompaniet Arkivert 18. mai 2012 hos Wayback Machine.
  2. ^ for bilde av det kjente bokomslaget, se http://www.sanginorge.no/ Arkivert 21. april 2008 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]