Det Lutherske Verdensforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Det Lutherske Verdensforbund (LVF) er en internasjonal sammenslutning av nasjonale og regionale lutherske kirker fra alle verdensdeler.

Organisasjon og oppslutning[rediger | rediger kilde]

Hovedkvarteret ligger i Genève, Sveits, og har ca. 85 ansatte. LVF ble dannet etter den annen verdenskrig, i Lund i Sverige 1947, for å koordinere de mange lutherske kirkesamfunnenes felles aktiviteter. Forbundet er altså ikke et eget kirkesamfunn, men en paraplyorganisasjon for de fleste av verdens lutherske kirker. Generalforsamling avholdes normalt hvert sjette år, sist i 2009, og generalsekretær er Ishmael Noko. Mellom generalforsamlingene samles medlemskirkenes representanter i det årlige Rådsmøtet.

LVF har per 2014 144 medlemskirker i 79 land, og dekker rundt 66 av verdens ca. 70 millioner lutheranere. LVF agerer på vegne av sine medlemskirker i saker av felles interesse, som økumenisk og interreligiøs dialog, teologi, humanitære prosjekter, menneskerettigheter, kommunikasjon og diverse misjons- og hjelpearbeid.

Felles læregrunnlag[rediger | rediger kilde]

LVFs medlemskirker er enige om det følgende læremessige grunnlag:

Videre heter det at «LVFs medlemskirker bekjenner Den treenige Gud, er samstemte i forkynnelsen av Guds ord og er forent under prekestolen og i nattverdsfellesskapet».

Humanitært arbeid[rediger | rediger kilde]

The Department for World Service (DWS) er LVFs humanitære hjelpeorganisasjon. DWS driver utviklingsarbeid for marginaliserte grupper og nødlidende samfunn en rekke steder i verden. I dette arbeidet samarbeides det med en rekke internasjonale partnere, både økumeniske, statlige og ikke-statlige organisasjoner (NGO-er).

Per 2006 driver LVF, gjennom DWS, egne hjelpeprogrammer i 37 land i Afrika, Asia, Europa og Sør- og Mellom-Amerika. Programmene drives uten hensyn til etnisitet, kjønn, religion, nasjonalitet eller politisk overbevisning.[trenger referanse]

Norge i LVF[rediger | rediger kilde]

To norske kirkesamfunn er medlem av LVF: Den norske kirke og Den evangelisk lutherske frikirke (også kalt Frikirken).

Inger Johanne Wremer er Den norske kirkes representant til LVFs årlige Rådsmøte og er valgt til organisasjonens kasserer (engelsk: Treasurer). Kjell Nordstokke er rådgiver for spørsmål om misjon og utvikling. Sven Oppegaard er LVFs assisterende generalsekretær med ansvar for økumeniske saker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Lutheran World Federation – bilder, video eller lyd