Gubbevargedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gubbevargedderkopp

Vitenskapelig(e)
navn
:
Alopecosa aculeata
(Clerck, 1757)
Norsk(e) navn: gubbevargedderkopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Ulveedderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: ?

Gubbevargedderkopp (Alopecosa aculeata) er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gubbevargedderkopp er lyst brun eller rødbrun, med lysere eller mørkere flekker. Den har en bred langsgående lys midtlinje over hode-bryst partiet. Den fortsetter på bakkroppen, men blir oppbrutt i flekker. Beina er oransjebrune.

Mange av artene i slekten Alopecosa er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Alopecosa (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]