Filipstad (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Filipstad
Filipstad fra luften, en dag «Color Fantasy» ligger til kai.
Basisdata
BydelBydel Frogner
KommuneOslo
Grenser tilTjuvholmen, Aker Brygge, Skillebekk
Innbyggere263
Navngivning1600-tallet
NavnebakgrunnPhilip Moth
Beliggenhet
Kart
Filipstad
59°54′30″N 10°42′53″Ø

Filipstad er en forhenværende løkke, en villa og et havneområde i Oslo. På 2000-tallet utvikles Filipstad til en del av Fjordbyen. Color Lines ferger til Kiel går fra Hjortneskaia på Filipstad.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kart over Filipstad, ca. 1900

Løkken (Munkedamsveien 62) hadde navn etter apoteker Philip Moth, som hadde urtehave her på midten av 1600-tallet. Eiendommen ble overtatt av familien Heftye i 1805, og Jørgen Heftye lot villaen (ark. G.A. Bull) oppføre i 1864. Eiendommen ble overtatt av NSB i 1909, og villaen ble bolig for generaldirektøren. Den kalles Heftyevillaen.

Filipstadbukta (mellom Tjuvholmen og Munkedamsveien) ble brukt til bading, men vannet var forurenset av kloakk fra Filipstadbekken. Fra 1870-tallet ble bukten utfylt med tanke på havneutbygging, og kaianleggene ble for alvor igansatt i 1909.

I desember 1943 ble stor deler av Filipstad og tilstøtende områder ødelagt av en eksplosjon med etterfølgende brann; se Filipstad-ulykken.

Fjordbyen[rediger | rediger kilde]

Filipstad og Hjortneskaia

Etter utbygging av Aker Brygge har videre utbygging av det ca. 320 dekar store området, blant annet av containerhavn, vært omstridt. Fjordbyplanen til Oslo kommune legger opp til at containerne fjernes, men at Filipstad fortsetter som ferjekai. Planen legger til rette for bygging av inntil 450 000 kvadratmeter BRA med en boligandel på 50 %, noe som vil kunne gi opp mot 2 200 boliger, samt nytt konserthus.

Det planlegges en ny park, 800 meter lang og minimum 100 mål, i hele Filipstadkaias lengde, og nye kanaler mellom Frognerstranda og Munkedamskrysset, og mellom Heftyevillaen og Tinker'n. Filipstad inngår i planene for Havnepromenaden, som ble vedtatt i 2008.

Det var lenge bestemt at Filipstad skulle bygges ut senere enn de andre områdene av Fjordbyen, men denne føringen er fristilt etter februar 2008. Grunneiere på Filipstad-området er bl.a. Oslo kommune ved Oslo Havn KF og Eiendoms- og byfornyelsesetaten, ROM Eiendom AS og Jernbaneverket, i tillegg til Statens vegvesen som eier av veianlegget E18.

Fra 2010-årene brukes det gamle havneskuret Skur 13 som aktiviteteshall og til visning av kunst på fasaden, og Trettenparken åpnet langs Skur 13 i 2020.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]