Feltkrabbeedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Feltkrabbeedderkopp
hunnen
Nomenklatur
Xysticus cristatus
(Clerck, 1758)
Populærnavn
feltkrabbeedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKrabbeedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk, særlig åpen skog og blomsterenger
Utbredelse: den palearktiske sone
Xysticus cristatus, hannen

Feltkrabbeedderkopp (Xysticus cristatus) er en av edderkoppene i gruppen krabbeedderkopper (Thomisidae). Den er en av de vanligste krabbeedderkoppene i Norge. De jakter ofte fra blomster hvor de venter på byttedyret. Navnet krabbeedderkopper, har de fått på grunn av sin sidelangs gange, ved en sammenligning med krabber.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Feltkrabbeedderkopp finnes i hele den palearktiske sone. Den finnes i hele Norge og er nok den vanligste av Xysticus-artene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Feltkrabbeedderkopp er lyst eller litt mørkere brun, noen ganger litt rødbrun, med lysere eller mørkere flekker. Den ligner mye på den nær like vanlige teglkrabbeedderkopp Xysticus audax. Som voksne (imago) er hunnen mellom 6 og 8 mm, mens hannen er mellom 3 og 5 mm lange (kroppens lengde). Hannen er mørkere og har større kontraster i fargene enn hunnen.

Kroppen er todelt i en bakkropp og et hode-bryst parti, kalt cephalothorax. Hodet har forfra en slags firkantet form. Foran på hodet er det åtte øyne. Hos krabbeedderkopper er de to fremste beina ekstra kraftige og lange, mens de to bakerste beina er kortere.

Mange av artene i slekten Xysticus er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]