Hedingham Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hedingham Castle
Hedingham Castle.jpg
NettsideNettside

Hedingham Castle
51°59′33″N 0°36′06″Ø

Hedingham Castle er en normannisk borg i Essex i England. Den ligger like ved landsbyen Castle Hedingham som er oppkalt etter borgen.

Festningen, av typen «motte and bailey», er bygget med vollgrav og et festningstårn av stein. Det ble bygget av Audrey (Albericus) de Vere (død ca. 1112), en av Vilhelm Erobrerens nærmeste menn og farfar til Aubrey de Vere, 1. jarl av Oxford.

Det kan ha vært en tidligere festning på samme sted som muligens ble bygget på slutten av 1000- eller begynnelsen av 1100-tallet av Aubrey de Vere. Hedingham var en av de største gods som ble ervervet av Aubrey en gang rundt 1080 og det ble hovedsetet til familien de Vere på slutten av 1100-tallet.

Festningen er bygget med vollgrav og et festningstårn av stein. Selve borgtårnet er den eneste delen av borgen som er bevart fra middelalderen. Vindelbroen, uthusene og de ytre befestningene ble alle byttet ut med nye konstruksjoner i tudortiden, og disse er siden gått tapt. Tårnet er omtrent 35 meter høyt, bygget av flintstein med mørtel av kalkstein. Borgtårnet har fire etasjer, innbefattet en fin hall som er kjent som «Great Hall» (Den store hallen) eller «Banqueting Hall» (Banketthallen) med en sentral buegang som utvider to etasjer og et ildsted.

Borgen ble beleiret og erobret både i 1206 og i 1207 under de indre stridighetene på Johan av Englands tid.

Hedingham Castle var i familien de Veres eie til slutten av 1500-tallet. Det eies i dag av familien Lindsay som er etterkommere av de Vere slekten. Borgtårnet er åpent for publikum. Et herskapshus i tilknytning til festningen ble bygget tidlig på 1700-tallet og dette er fortsatt bevart.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Innes-Smith, Robert (2000): Hedingham Castle, Essex (official guidebook), English Life Publications, Derby
  • Coulson, Charles (2003): «Hedingham Castle», Anglo-Norman Castles. Red. R. Liddiard, Boydell Press
  • RCHME (1995): Hedingham Castle – An Archaeological Survey by the Royal Commission on the Historical Monuments of England RCHME October 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]