Harwich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harwich
Harwich
Halfpenny Pier
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Tendring
Admin. grevskap:Essex
Seremon. grevskap:Essex
StatusBy (town)
Befolkning17 684 (2011)

Harwich
51°56′7″N 1°15′45″E

Harwich er en havneby i Essex i England og en av Haven-havnene (en gruppe på fem havneanlegg på Englands østkyst). Den ligger på Nordsjøkysten, med havet mot øst, i distriktet Tendring. De nærmeste byene er Felixstowe i nordøst, Ipswich i nordvest, Colchester i sørvest og Clacton-on-Sea i sør. Harwich, som ble grunnlagt på midten av 1100-tallet, er den nordligste av kystbyene i Essex. I henhold til folketellingen av 2011 bor det 17 684 innbyggere i byen.[1]

Posisjonen ved utløpene av elvene Stour og Orwell og det at Harwich er den eneste sikre havnen mellom Themsen og Humber betyr at den lenge har vært et viktig sted for sjøfarende, både sivile og militære. Byen ble sterkt befestet etter at den ble en marinebase i 1657, med festninger og kanonbatterier.[2] I dag har derimot den britiske marine ikke lenger noen base i Harwich.

Harwich er i dag vokst sammenhengende med byen Dovercourt, og de to, sammen med Parkeston, er jevnlig referert kollektivt som Harwich, men formelt sett er de adskilte.

Harwich og dens havn.

Blant kjente personer med tilknytning til Harwich finner man Samuel Pepys som var parlamentsmedlem for byen, og Christopher Jones som eide en fjerdedel av skipet «Mayflower»; Harwich var det kjente skipets hjemmehavn.

Det er regelmessige ferger fra Parkeston, som egentlig er en landsby rett utenfor Harwich, til Hoek van Holland i Nederland og til Esbjerg i Danmark. Det er per 2006 planer om en ny containerhavn i Bathside Bay.

I tillegg til at Parkeston henger sammen med Harwich har byen også vokst sammen med Dovercourt, og man refererer ofte kollektivt til dem som Harwich.

Electric Palace Cinema er en av de eldste kinoer som er bygget spesielt for formålet. Det originale prosjektorrommet og den ornamentale fasaden er bevart.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Town population 2011»
  2. ^ Trollope, C. (1982): «The Defences of Harwich», Fort (Fortress Study Group), (10), s. 5-31

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]