Harwich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Harwich
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Tendring
Admin. grevskap: Essex
Seremon. grevskap: Essex
Status By (town)
Befolkning 15 500 (-)

Harwich

Harwich er en havneby i Essex i England. Den ligger på Nordsjøkysten, med havet mot øst, i distriktet Tendring. De nærmeste byene er Felixstowe i nordøst, Ipswich i nordvest og Colchester i sørvest. Det antas at byen ble grunnlagt i midten av det 12. århundre.

Posisjonen ved utløpene av elvene Stour og Orwell og det at Harwich er den eneste sikre havnen mellom Themsen og Humber betyr at den lenge har vært et viktig sted for sjøfarende, både sivile og militære. Byen ble sterkt befestet, med fort og batterier. Royal Navy har ikke lenger noen base i Harwich.

Blant kjente personer med tilknytning til Harwich finner man Samuel Pepys som var parlamentsmedlem for byen, og Christopher Jones som eide en fjerdedel av skipet «Mayflower»; Harwich var det kjente skipets hjemmehavn.

Det er regelmessige ferger fra Parkeston, som egentlig er en landsby rett utenfor Harwich, til Hoek van Holland i Nederland og til Esbjerg i Danmark. Det er per 2006 planer om en ny containerhavn i Bathside Bay.

I tillegg til at Parkeston henger sammen med Harwich har byen også vokst sammen med Dovercourt, og man refererer ofte kollektivt til dem som Harwich.

Electric Palace Cinema er en av de eldste kinoer som er bygget spesielt for formålet. Det originale prosjektorrommet og den ornamentale fasaden er bevart.