Basildon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Basildon
Basildon sentrum
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktBasildon
Admin. grevskapEssex
Seremon. grevskapEssex
StatusLandsby (village)
PostnummerSS13 – SS16
Retningsnummer01268
Befolkning169 822 (2010)
Kart
Basildon
51°34′34″N 0°29′19″Ø

Basildon er den største byen i distriktet (borough) Basildon i seremonielle grevskapet Essex i England.[1] Den administrasjonssenter for distriktet Basildon. Den ligger omkring 51 km øst for sentrale London,[2] 18 km sør for byen Chelmsford og 16 km vest for Southend-on-Sea. Mindre byer i nærheten er Billericay i nord, Wickford i nordøst og South Benfleet i øst. Basildon ble opprettet som ny by etter den andre verdenskrig i 1948 for å ta av for befolkningsveksten i London[3] ved å lokke londonere til mer landlige omgivelser. Tre mindre byer og landsbyer, Pitsea, Laindon, Basildon og Vange, ble slått sammen for å danne en kjerne i den nye byen. Den nye byen tok navnet Basildon ettersom den var den mest sentrale av de fire.

Det lokale administrasjonssenteret med samme navn ble opprettet i 1974 og fikk status som borough i 2010, og omfatter et større område enn bare byen Basildon; de to nabobyene Billericay og Wickford, foruten en rekke landsens landsbyer og mindre bosetningsområder kom innenfor dens grenser. Byen Basildon er en av de mest tettest befolkede områder i grevskapet.

En del av Basildons beboere arbeider i London grunnet at byen er godt tilknyttet med City of London og Docklands finansielle og korporative distrikter med hovedkontorer. Det er en reise som tar 36 til 58 minutter fra tre stasjoner i Basildon til Londons Fenchurch Street stasjon.[4]

Basildon er også kjent som stedet der bandet Depeche Mode kommer fra. Alle medlemmene i bandet er fra Basildon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet er kjent fra langt eldre tid; i Domesday Book (1086) er det nevnt som Behoter. Dette viser antagelig til Beorthals dun, et område ved veien Holy Cross Church Road i dagens Basildon. Den moderne navneformen kommer antagelig fra det angelsaksiske navnet Beorthealh og dun, «Beorthealhs ås eller borg». Dun er keltisk for bygdeborg, som gjerne lå på en høyde eller ås, sammenlign med Dundee.[5] Navnet har så gjennom tiden blitt forvansket som Berdlesdon, Bretlesden, Batlesdon, Bastelden, Basseldon og Bassendon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Countyelections.essexcc.gov.uk Arkivert 9. juni 2009 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Basildon History Services Information Guide». Basildon.com. 24. februar 2002
  3. ^ «Basildon History Online» Arkivert 2009-08-17, hos Wayback Machine.. Basildon.com. 16. juli 2009.
  4. ^ «Association of Train Operating Companies», National Rail enquiries
  5. ^ Begrepet dun finnes på irsk dún, skotsk-gælisk dùn og gammelwalisisk din i betydningen «festning» eller «borg». Fra sistnevnte kommer walisiske dinas, «by».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]