Southend-on-Sea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Southend-on-Sea
Southend-on-Sea

Kart over Southend-on-Sea
Vist i England

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Øst-England
Adm. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremonielt grevskap: Essex
Status Enhetlig myndighet og by (town)
Adm. senter Southend-on-Sea
Areal 41,76 km²
Befolkning 159 600 (2004)
Bef.tetthet 3822 innb./km²
ONS-kode 00KF

Southend-on-Sea er en kystby og enhetlig myndighet i Essex i England. Den ligger på nordsiden av Themsen, omkring 65 km øst for London, og grenser mot Rochford i nord og Castle Point i vest.

Navnet kommer av at byen opprinnelig var den sørlige enden («south end») av landsbyen Prittlewell.

I viktoriansk tid ble stedet, som hadde jernbaneforbindelse med hovedstaden, populært som reisemål for londonere. Turisme har siden da vært viktigste næring. Southend Pier er den lengste fornøyelsespiren i verden, 2185 meter lang.

I 1960-årene kom en nedgangstid for britiske kystbyer, først og fremst på grunn av at mange tok billige charterturer fremfor å feriere i hjemlandet. Southend måtte finne nye inntektskilder, og det ble opprettet en rekke handelsbedrifter. Mye av det viktorianske preget forsvant i denne tiden. Byen har færre underholdsningstilbud enn andre engelske byer av samme størrelse, noe som antagelig skyldes at en betydelig andel av den yrkesaktive befolkningen pendler til London og derfor oppsøker kulturelle attraksjoner der i stedet.

Her Majesty's Revenue and Customs er en av de største arbeidsgiverne i byen. University of Essex har et kollegium i byen, South East Essex College.