Kritt (bergart)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Møns Klint. Klippene består av kritt.

Kritt er en myk, hvit og porøs form av kalkstein. Det formes i grunt vann ved at mineralet kalsiumkarbonat hoper seg opp i form av skall fra forskjellige marine grønnalger med skall.[1] Kritt har vært mye brukt som byggemateriale, men brukes i dag også til en rekke andre ting. Kritt brukes for eksempel til å skrive med på tavle, og til å tegne med på stein. Kritt har idag blitt erstattet med gips til bruk på tavler. Kritt er også ofte utgangspunktet for lesket kalk.[2]

Krittformasjoner, i Europa stammer i hobedsak fra krittalderen 65 til omtrent 100 millioner år siden. Den er svært mineralrik, og i rein form er den alltid hvit, men ofte vil den kunne være rød eller grå på grunn av varierende innslag av jernmineraler eller leire.[1] For å utvinne krittet finnes det i dag teknologisk hjelp. Mulig er det når krittet tørker, da kan det lett skilles fra andre mineraler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kabrna, P. «Chalk: Sedimentary rock». Craven & Pendle Geological Society. Besøkt 7. november 2015. 
  2. ^ Blount, Bertram (1990). Chemistry for Engineers and Manufacturers: Chemistry of manufacturing processes. University of Wisconsin – Madison. 
geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.