Kritt (bergart)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Møns Klint. Klippene består av kritt.

Kritt er en myk, hvit og porøs form av kalkstein. Det formes i grunt vann ved at mineralet kalsiumkarbonat hoper seg opp i form av skall fra forskjellige marine grønnalger med skall.[1] Kritt har vært mye brukt som byggemateriale, men brukes i dag også til en rekke andre ting. Kritt brukes for eksempel til å skrive med på tavle, og til å tegne med på stein eller asfalt. Kritt har idag blitt erstattet med gips til bruk på tavler. Kritt er også ofte utgangspunktet for lesket kalk.[2]

Krittformasjoner, i Europa stammer i hovedsak fra krittalderen 65 til omtrent 100 millioner år siden. Den er svært mineralrik, og i ren form er den alltid hvit, men ofte vil den kunne være rød eller grå på grunn av varierende innslag av jernmineraler eller leire.[1] For å utvinne krittet finnes det i dag teknologisk hjelp. Mulig er det når krittet tørker, da kan det lett skilles fra andre mineraler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kabrna, P. «Chalk: Sedimentary rock». Craven & Pendle Geological Society. Besøkt 7. november 2015. 
  2. ^ Blount, Bertram (1990). Chemistry for Engineers and Manufacturers: Chemistry of manufacturing processes. University of Wisconsin – Madison. 
WikiProject Geology.svgDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.