Dundalk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dundalk
Irsk navn: Dún Dealgan
DundalkMontage.png
LandIrland Irland
Provins:Leinster
Grevskap:County Louth
StatusBy (town)
Grunnlagt3500 f.Kr. (Julian)
PostnummerA91
Retningsnummer042
Areal24,68 km²
Befolkning35 085 (2006)
Bef.tetthet1 580,39 innb./km²
Høyde o.h.1 meter
Dundalk ligger i Irland
Dundalk
Dundalk
Dundalk (Irland)

Dundalk
54°00′32″N 6°24′18″V

Dundalks byvåpen

Dundalk (irsk Dún Dealgan) er administrasjonssete i County Louth i Irland. Byen ligger i Leinster nær østkysten av Irland, like sør for grensen til Nord-Irland. Hovedveien mellom Dublin og Belfast, M1, går like utenfor byen. Byen har 35 085 innbyggere (2006) og er den syvende største i landet. Byen fikk bystatus i 1189. Den ligger ved elva Castletown River der den er grunn slik at det var mulig å komme over før broene ble bygget.

Byens navn kommer av fortet Dún Dealgan som var hjemmet til Dalga som assosieres med en kriger Cúchulainn fra gamle sagn. Byens våpenskjold har påskriften «Mé do rug Cú Chulainn Cróga», «Jeg fødte modige Cú Chulainn».

Historie[rediger | rediger kilde]

De første stenalderfolkene kom til Irland 3500 før Kristus. Like nord for Dundalk ligger et gammelt gravmonument, Proleek Dolmen.[1].

Kelterne kom til Irland i 500 før Kristus etter at de hadde befolket store deler av Europa. Stammen som bosatte seg i nordlige del av grevskapet Louth var kjent som Conaille Muirtheimhne og tok navn etter sin høvding Conaill Carnagh som ledet "de røde knekter fra Ulster". Normannerne kom til Irland i 1169 og erobret store områder. To familier bygde store hus og bygde mymur og fort etter normannisk mønster. Siden elva og vadestedet skapte mye trafikk vokste byen. Den var også viktig som nordlig grense mot keltisk bosetning i Ulster.

Gatebilde fra Dundalk.

Dundalk ble først anlagt som en landsby uten murer der gatene fulgte en gruskant. I det 17.århundre bestemte James Hamilton, 1. jarl av Clanbrassil gatemønsteret som sees i dag med et stort sentralt torg ved militære forlegninger og gater som fører dit. I det 19 århundre vokste byen, fikk flere jernbaneforbindelser til Dublin, Belfast, Derry og Greenore. Havnen ble bygget ut og det ble etablert et bystyre.

Da Irland ble delt i 1921 ble Dundalk grenseby med passkontroll og tollstasjon for jernbanetransporten. Under den irske borgerkrigen fra 1922 til 1923 var det flere trefninger i Dundalk.

Etter at Irland ble med i EU fra 1972 ble den lokale industrien utsatt for konkurranse og det ble arbeidsløshet som en tid var verst i Irland. Dette skapte mye sosial uro og noe politisk ekstremisme. Etter årtusenskiftet er det kommet mye ny industri med mange fabrikker for mange utenlandske firmaer, fra næringsmiddelforedling til datakomponenter. Det foregår for tiden en utviklingsplan for å utvikle vei, jernbane og telekommunikasjonsstrukturen i området.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Utkanten av Dundalk med den tekniske høyskolen fra lufta.

Dundalk Institute of Technology (tekniske høyskolen) er den viktigste høyere undervisningsinstitusjonen i denne delen av landet som tilbyr utdannelse på bachelor og master-nivå.

Orkesteret "Irlands grenseorkester" som ble dannet i 1995, er et viktig ungdomsorkester med 160 unge musikere fra 12 til 24 år fra begge sider av grensa. Orkesteret har holdt konserter mange steder i Europa og Amerika og holder et høyt musikalsk nivå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]