Irish Home Rule movement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Irish Home Rule movement var en politisk bevegelse som kjempet for selvstyre for Irland innenfor det forente kongerike Storbritannia og Irland. Bevegelsen var den dominerende bevegelsen av irsk nasjonalisme fra 1870 til slutten av første verdenskrig.

Isaac Butt grunnla Home Government Association i 1870. Denne ble etterfulgt av Home Rule League i 1873 og Irish Parliamentary Party i 1882. Disse organisasjoner kjempet for selvstyre i det britiske House of Commons. Under ledelsen til Charles Stewart Parnell, var bevegelsen nær ved å lykkes da den liberale regjeringen under William Ewart Gladstone introduserte First Home Rule Bill i 1886, men denne lovgivningen ble nedkjempet etter en splittelse i det liberale partiet.[trenger referanse]

Etter Parnells død introduserte Gladstone Second Home Rule Bill i 1893. Den ble vedtatt av underhuset, men ble nedstemt av overhuset. Etter fjerningen av overhusets veto i 1910 ble Third Home Rule Bill introdusert i 1912, noe som igjen førte til Home Rule Crisis. Ved utbruddet av første verdenskrig ble den igjen vedtatt, men ble utsatt til etter krigen.

Etter påskeopprøret i 1916 skiftet den almene støtten til bevegelsen til det mer radikale partiet Sinn Féin. Under det irske valget i 1918 led det irske parlamentspartiet et knusende nederlag, og bare noen få parlamentsmedlemmer ble igjen. Dette var igjen den effektive døden til Irish Home Rule movement.[trenger referanse]

Det nyvalgte Sinn Féin var ikke interessert i selvstyre innenfor rammeverket av Storbritannia. De satte opp sitt eget parlament, Dáil Éireann, og erklærte Irland som en uavhengig republikk. Storbritannia vedtok en fjerde Home Rule Bill, som ble til Government of Ireland Act 1920, og som hadde som mål å skape separate parlamenter for Nord-Irland og resten av Irland.

Hourglass 2.svgDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]