Sinn Féin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sinn Féin
Sinn Féin
Norsk navnOss selv
LandIrland og Nord-Irland
LederMary Lou McDonald
Grunnlagt1905

Sinn Féin, som på irsk betyr «Oss selv», er et all-irsk politisk parti. Det blir ofte beskrevet som den politiske fløyen av Den irske republikanske arméen (IRA).

Nåværende parti dukket opp fra en splittelse i 1970 om det sporer sin opprinnelse tilbake til partiet ble dannet i 1905 av Arthur Griffith, og arbeider for et forent Irland, det vil si at Nord-Irland skal bli en del av den irske republikken.

Sinn Féin er det største nasjonalistpartiet i Nord-Irland siden valget i 2001, da det overtok denne posisjonen fra Social Democratic and Labour Party. Sinn Féin har for tiden fem representanter i det britiske parlamentet, men møter ikke, fordi de da måtte sverge troskap til den britiske monarken.

Sinn Féin har også fire medlemmer av den irske nasjonalforsamlingen i Dublin, og en representant i Europaparlamentet fra Nord-Irland.

Den første lederen i Sinn Féin var Arthur Griffith, men først da Eamon de Valera tok over ledelsen i 1917 etter Påskeopprøret ble partiet en ledende kraft i den nasjonale frigjøringskampen.

Ved splittelsen i IRA i 19691970 fulgte Sinn Féin Den provisoriske IRA. Den offisielle IRA opprettet det konkurrerende partiet Det offisielle Sinn Féin. I 1986 Republican Sinn Féin ble dannet av dem som var uenige med beslutningen om å avslutte boikotten av den irske parlamentet.

Nåværende partileder er Mary Lou McDonald som i 2018 etterfulgte Gerry Adams, partileder fra 1983.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mary Lou McDonald TD». www.sinnfein.ie. Besøkt 10. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]