Andeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Andeby (på engelsk Duckburg) er en by i den fiktive staten Calisota i USA, begge skapt av tegneserieskaperen Carl Barks. Det antas at Andeby og Calisota ville ha ligget i California, nord for Los Angeles og San Francisco dersom de skulle plasseres i den virkelige verden. Andre har plassert Andeby i nærheten av Disney-studioene i Burbank, California.

Andeby er blant annet hjemmet til Disney-figurene Skrue McDuck og Donald Duck, kjent i Norge fra tegneseriebladet Donald Duck & Co.

Historie[rediger | rediger kilde]

Francis Drake gikk i land på Amerikas vestkyst den 17. juni 1579. Drake og hans menn kalte området Nova Albion og gjorde krav på det i Elisabeth Is navn. Her bygde Drake et fort, kalt «Drakestaden», på toppen av «Daudhestbakken» senere forandret til «Daudbilbakken» (navnet er av nyere tid). Nova Albion forble mer eller mindre ukjent inntil Kornelius Kvakk i 1818 kom til Drakestaden for å handle med de engelske soldatene som da holdt til der. Mens Kornelius var der, ble fortet angrepet av spanske soldater som var sendt ut av kong Ferdinand for å erobre land i «den nye verden». De spanske soldatene drev engelskmennene på flukt, men Kornelius ble igjen i fortet og klarte å skremme spanjolene fra stedet kun få timer etter erobringen. Rett før britene flyktet hadde imidlertid den britiske kommandanten overdratt Drakestaden til Kornelius, som nå eide stedet og kalte det «Andebyfortet».

Kornelius Kvakk regnes som grunnleggeren av byen som så vokste opp rundt bakketoppen og Andebyfortet, men det var likevel ikke før Skrue McDuck kom til Andeby i 1902 at stedet ble til det Andeby vi kjenner i dag.

Skrue McDuck bygde sitt kjente kontorbygg, Pengebingen, over det stedet hvor Andebyfortet hadde stått, og dette er fremdeles det mest kjente byggverket i byen. En annen kjent severdighet er statuen over byens grunnlegger, Kornelius Kvakk, også oppført av Skrue McDuck.

Kjente beboere i Andeby[rediger | rediger kilde]

Innbyggere i Andeby sorteres noen ganger i Museuniverset og Andeuniverset. Merk at oversettertradisjonene varierer: Skandinavisk tradisjon lar Andeby være hjembyen til Mikke Mus like så vel som Donald Duck, men i engelsk versjon bor gjerne Mikke og karakterene i museuniverset i «Mouseton» heller enn «Duckburg». Det er da snakk om to forskjellige byer, selv om de kan være tenkt som nabobyer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]