Bryan Adams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bryan Adams
Bryan Adams Hamburg MG 0631 flickr.jpg
Født Bryan Guy Adams
5. november 1959 (56 år)
Kingston, Ontario, Canada
Nasjonalitet Canada
Utmerkelser Goldene Feder, offiser av Order of Canada, Governor General’s Performing Arts Award
Sjanger Rock, soft rock
Instrument Vokal, gitar, bassgitar, keyboard, piano, munnspill
Aktive år 1977-
Plateselskap A&M, Polydor, Universal Music
Nettsted Offisiell hjemmeside
Tidligere band
Sweeney Todd


Bryan Adams (født Bryan Guy Adams den 5. november 1959) er en kanadisk rocke sanger-låtskriver og fotograf. Adams signerte en kontrakt med det amerikanske plateselskapet A&M Records på slutten av 70-tallet, etter det har han oppnådd en rekke hitsingler over hele verden. Han har totalt solgt i overkant av 65 millioner album verden over.

Han har vært nominert til flere Grammy-priser; Adams ble først nominert på den 28th Grammy Awards for sangen «It's Only Love» med Tina Turner. Adams vant to priser under 34th Grammy-utdelingen, der han vant "Best Pop Instrumental Performance" og "Best Song Written for Motion Picture, Television or Other Visual Media" for sitt arbeid på Robin Hood: Prince of Thieves lydsporet. Adams har blitt tildelt Order of Canada og Order of British Columbia for hans bidrag til kanadisk musikk og hans filantropiske arbeid. Han ble en del av Canadas Walk of Fame i 1998, i 2006 ble han med i Music Hall of Fame på Canadas Juno Awards-utdeling i april. Han ble nylig nominert for sin femte Golden Globe-pris i 2007 for hans låtskriving for filmen Bobby, og han har vært nominert tre ganger til Academy Awards for hans filmmusikk. Han og Nelly Furtado sang Bang The Drum på OL i Canada 2010.

1980 - 1983[rediger | rediger kilde]

Adams lanserte debutalbumet hans under navnet Bryan Adams i februar 1980, og markerte begynnelsen på det som skulle bli en lang låtskrivingspartnerskap med Jim Vallance. Oppfølgeren til Bryan Adams var You Want It You Got It, albumet ble spilt inn i New York City, han brukte bare to uker på innspille albumet og det var Adams' første av mange album produsert av Bob Clearmountain. Albumet ble lansert i 1981 og inneholdt FM-radio hiten "Lonely Nights", men det var ikke før hans tredje album, Cuts Like a Knife at han slo gjennom internasjonalt.

Cuts Like a Knife var albumet Adams slo gjennom med i USA og Europa. Det ble utgitt tre hit singler fra albumet «Straight From the Heart», «Cuts Like a Knife» og «This Time». Da albumet ble lansert i januar 1983, nådde albumet #8 på den amerikanske album lista Billboard 200. Albumet gav Adams internasjonal anerkjennelse. Cuts Like a Knife oppnådd tre ganger Platinum status i Canada, platina i USA og gull i Australia. Seks singler ble utgitt fra albumet «Straight From the Heart», «Cuts Like a Knife», «This Time», «I'm Ready», «The Only One» og «Take Me Back» de første fire hadde medfølgende musikk videoer, og de tre første ble plassert på Billboard Hot 100. «Straight From the Heart» var den mest vellykkede singlen fra Cuts Like a Knife på den amerikanske singellista, den nådde nummer 32 på Mainstream Rock Tracks og nummer 10 på Billboard Hot 100.

1984 - 1987[rediger | rediger kilde]

Adams best-solgte album i USA, Reckless var produsert av Adams og Bob Clearmountain, albumet toppet den amerikanske album lista Billboard 200 og den Kanadiske Album Lista der albumet nådde nummer en. Albumet ble utgitt i november 1984 og den første singlen fra albumet var «Run to You». Det ble tilsammen utgitt seks singles fra albumet. Singlen «It's Only Love» som var en duet med Tina Turner ble nominert til en Grammy Award for Best Rock Vocal Performance av en Duo eller Gruppe. I 1986 vant dsngrn MTV-prisen for Best Stage Performance. Etter utgivelsen av albumet ble Adams nominert til, Best Male Rock Performance.

Reckless inkludert hit singlene «Run To You», «Heaven», «Summer of '69», «Somebody», og «It's Only Love». Alle singler hadde medfølgende musikkvideoer. Alle singlene ble listet på Billboard Hot 100, mens «Run To You», «Summer of '69», og «Heaven» nådde topp ti. «Heaven» ble den mest vellykkede singlen fra albumet og nådde høye listeplasseringer på forskjellige singellister, «Heaven» toppet den amerikanske singellista der den nådde nummer en, «Heaven» nådde nummer ni på hot mainstream rock chart.

I desember, 1984 startet Adams turneen for Reckless i USA, han dro til byer som Chicago, Detroit, New York og Philadelphia. I begynnelsen av 1985 dro Adams gjennom USA, Japan, Australia, Europa og til slutt Canada på turneen hans. Etter å vunet fire Juno Awards dro Adams på en kort turne gjennom store byene i Canada. Senere dro han sørover mot den amerikanske vestkysten, som kulminerte med to datoer i Paladium i Los Angeles. Etter dette turneen i USA reiste Adams til Etiopia for å hjelpe folk som sultet i landet. Adams dro senere tilbake til Europa for en femti-by konsert turne med rockesangern Tina Turner, som kulminerte i april da han dro til London i Hammersmith Odeon. Adams begynte den første etappen av sin turne kalt "World Wide i 85" som starter i Oklahoma, turneen ble avsluttet i oktober 1985. Adams dro til hjemlandet sitt Canada og senere tilbake til den amerikanske østkysten der han fikk to utsolgte konserter i storbyen New York.

Oppfølgern til Reckless var Into the Fire ble utgitt i 1987. Albumet ble spilt inn på Cliffhanger Studios i Vancouver, British Columbia og mikset i AIR Studios i London og Warehouse Studio i Vancouver.

1991 - 1993[rediger | rediger kilde]

En av Adams' best-solgte album Waking Up the Neighbours produsert av Adams og Mutt Lange, albumet nådde nummer seks på den amerikanske album lista. Lansert i september 1991, den første singelen lansert fra albumet var «(Everything I Do) I Do It for You», sangen klarte å holde førsteplassen på den Britiske Singel Lista i 16 uker som er nå en historisk rekord ingen har klart og slå. Albumet og singlene fra album toppet lister i mange land med «(Everything I Do) I Do It for You» toppet singellister i 17 land. Albumet klarte solgte over 4 millioner kopier i USA. Albumet har solgt over 10 millioner eksemplarer på verdensbasis. «(Everything I Do) I Do It for You» vant en Grammy Award i 1991 for Best Song Written for Motion Picture, Television or Other Visual Media.

Turneen for støtte for album startet før den offisielle utgivelsen av Waking Up the Neighbours og allerede i Juni hadde han startet den Europeiske delen av turneen. Han turnerte sammen med det amerikanske bandet ZZ Top. Adams oppkalte turneen Waking Up the World. Turneen ble offisielt startet i oktober, 1991 og sluttet i mai, 1993. Det første stoppet hans på turneen var i Belfast, Irland. Den 18. desember 1991 holdte Adams hans to første konserter i Reykjavik, Island. Adams dro etterpå til USA hvor han spilte på Ritz Theatre den 10. januar. Etter turneen i Nord Amerika dro han til Sydney. I februar, 1992 dro han til New Zealand og senere tilbake til Australia. I februar dro han til Japan der han holdte konserter i seks forskjellige byer. Turneen fortsatte gjennom flere europeiske land i juni 1992, inkludert Italia, Tyskland, Nederland, Sverige, Danmark og Norge og i juli 1992 hadde for første gang holdt konserter i Ungarn og Tyrkia. På slutten av turneen dro han tilbake til Asia til land som Thailand, Singapore, Japan og senere Hongkong. Til slutt holdt han noen konserter i Canada.

1994 - 1999[rediger | rediger kilde]

18 til I Die ble offisielt lansert i juni, 1996, i USA nådde den 31 på den amerikanske album lista, mens på den Kanadiske Album Lista nådde den 4. Albumet ble utgitt i Australia, Europa og New Zealand i slutten av 1996. 18 til I Die toppet den Britiske Album Lista på nummer 1 og holdte den posisjonen i mindre enn to uker. 18 til I Die fortsatte utviklingen av lavere listeplasseringer da den ble utgitt. Adams forrige album hadde listet sterkt rundt om i verden. Selv om 18 til I Die nådde topp ti i Nederland, Belgia, Sveits, Finland, Norge, Østerrike, Sverige, Tyskland og Australia, det var en moderat toppen tjue suksess i Frankrike og Irland nådde det et mye lavere salgstall enn hans forrige album Waking Up the Neighbours.

Albumet er sertifisert platina i USA som betyr et salg over 1 million kopier i landet. 18 til I Die ble sertifisert tre ganger platina i Canada og Australia og to ganger platina i Storbritannia. Etter utgivelsen av 18 til I Die lanserte Adams samlealbumet The Best of Me. Albumet ble sertifisert tre ganger platina i Canada og Platinum i Storbritannia. Adams har blitt sertifisert to ganger platinum i Norge.

Adams oppfølger til 18 til I Die var On a Day Like Today ble utgitt i 1998 og var hans første studio album siden You Want It You Got It til og ikke bli sertifisert av the RIAA.

2000 - nåtid[rediger | rediger kilde]

Bryan Adams live i Hamburg, Tyskland.

Oppfølgern til On A Day like Today var Room Service. Albumet nådde 134 på den amerikanske album lista Billboard 200. Room Service ble lansert i oktober, 2004 og singelen «Open Road» ble den første singlen fra albumet. «Open Road» ble den mest vellykkede singelen fra albumet og topppet den Kanadiske Singles Lista. De andre singlene fra albumet klarte seg ikke så bra og fikk lave listeplasseringer. Room Service solgte 440000 eksemplarer i sin første uke i Europa.

Etter utgivelsen av Room Service begynte Adams å jobbe på lydsporet til den kjente amerikanske filmen The Guardian. Stjernegalleriet inneholdte Kevin Costner og Ashton Kutcher, Adams skrev og fremførte sangen "Never Let Go". Adams ville senere lage sangen "Never gonna Break My Faith" til filmen Bobby, sangen ble sunget av de kjente R&B sangerene Aretha Franklin og Mary J. Blige. Denne sangen tjente ham en Golden Globe nomination i 2007.

Adams lanserte sitt nye album 11 internasjonalt i mars, 2008. Albumet ble sluppet i USA senere i butikkene Wal-Mart og Sam's Club den 13. mai 2008. Den første singelen utgitt fra albumet var «I Thought I'd Seen Everything» som har klart seg brukbart i noen land i Europe uten å få en listeplassering i Storbritannia og USA. Adams har planlagt en 11-dagers, 11-land turne for støtte for albumet i Europa. Albumet toppet den Canadiske album lista og er Adams første album til å nå den posisjonen siden Adams sin Waking Up the Neighbours, i USA nådde albumet 80 plass på rankingen på den amerikanske album lista.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bryan Adams diskografi

År Tittel Plateselskap
1980 Bryan Adams A&M Records
1981 You Want It You Got It
1983 Cuts Like a Knife
1984 Reckless
1987 Into the Fire
1991 Waking Up the Neighbours
1996 18 til I Die
1998 On a Day Like Today
2004 Room Service Universal Music Group
2008 11
2014 Tracks of My Years Verve
2015 Get Up Universal Music Group

I Norge[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(engelsk)