Marienlyst (Drammen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marienlyst
LandNorges flagg Norge
Kart
Marienlyst
59°44′17″N 10°11′53″Ø

Marienlyst gård, som har gitt navn til området

Marienlyst er et idretts- og rekreasjonsområde i Drammen og utgjør området mellom Strømsø sentrum og Danvik. Marienlyst inneholder blant annet friidrettsbane, fotballbaner, volleyballbaner, parkområde, idrettshall, svømmehall og utebad. Drammensbadet er Norges største badeanlegg med totalt 9 basseng. På Marienlyst finner man også Drammen vgs, Drammens Museum og Marienlyst skole (Drammen). På vinteren er det skøytebane på fotballbanen mellom Drammensbadet og Marienlyst stadion.

Området har navnet sitt fra lystgården Marienlyst gård som ble anlagt omkring 1770. Enkelte av gårdens bygninger er i dag del av Drammens Museum.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Marienlyst har siden tidlig på 1900-tallet vært et viktig område for ulike idrettsaktiviteter. NM-finalen i fotball i 1918 mellom Kvik Halden og Brann ble spilt på en grusbane som ble anlagt på Marienlyst samme år. 10 000 tilskuere overvar finalen som ble en økonomisk suksess for arrangøren Drafn.[1] Seks år senere, i 1924, sto Marienlyst Gamle Gress ferdig. Den har blitt flittig brukt av byens fotballag, Drafn helt fra åpningen, og siden 1967 også av Strømsgodset. Det ble vinteren 2007/08 lagt kunstgress på banen, samt grunnarbeid for kunstis. Kunstis er det også like ved, på den kombinerte bandy- og hurtigløp på skøyter-arenaen som ble åpnet i 2002.

Tidligere lå det en travbane på Marienlyst. Den ble fjernet da Marienlyst Nye ble bygget i 1946. Marienlyst Nye har gjennom årene blitt brukt til bandy, fotball, friidrett og skøyter. En rekke landskamper og norgesmesterskap i bandy har blitt spilt her. 3145 tilskuere overvar NM-finalen mellom Sparta og Strømsgodset i 1962. Dette er publikumsrekord for bandyfinalene i Norge.

Åtte norgesmesterskap på skøyter har blitt arrangert på Marienlyst. Det første i 1903 og det foreløpig siste i 2005.

I 1977 ble Drammenshallen åpnet. Hallen er Drammen Håndballklubbs hjemmebane og har også vært en mye brukt konsertarena.

Marienlyst har også turnhall, som ble innviet i 1936. Turnhallen er tilholdsted for Drammens Turnforening.

I 2008 åpnet Drammensbadet ved siden av Drammenshallen. Dette ble bygget som erstatning for det gamle Marienlystbadet som lå på samme sted. Det nye svømme- og badeanlegget har blant annet 50-meters basseng.

Marienlyst Stadion var olympisk arena for ishockey under OL i 1952 og har derfor lov til å pryde anlegget med OL-ringene.

Referanser[rediger | rediger kilde]