Order of Canada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordenstegnene for de tre klassene er opphengt i bånd av forskjellig utforming

The Order of Canada eller Ordre du Canada (norsk: Canadaordenen) er Canadas høyeste sivile utmerkelse. Medlemskap innvilges til dem som «utøver» ordenens latinske motto: «Desiderantes meliorem patriam», som betyr «de ønsker i sterk grad et bedre land». Ordenen ble opprettet 1. juli 1967 for å anerkjenne livtidsbidragene skapt av kanadiere som har ført til en store endringer for Canada. Ordenen anerkjenner også innsats gjort av ikke-kanadiere som har skapt en bedre verden. Musikere, politikere, artister, TV- og filmstjerner, velgjørere og mange andre har fått innvilget medlemskap i ordenen.

Dronningen av Canada, Dronning Elizabeth II, er ordensherre og Canadas generalguvernør er ordenskansler og første ledsager.

Siden 1967 har 5 711 personer blitt tatt opp i «The Order of Canada».

Ordenen deles ut i klassene:

  • Companion (Companions of the Order of Canada, forkortelse: CC)
  • Officer (Officers of the Order of Canada, forkortelse OC)
  • Member (Members of the Order of Canada, forkortelse CM)

Ordenstegnene for Order of Canada er utformet som et stilisert snøkrystall i hvit emalje. Midtmedaljongen har et canadisk lønneblad mot hvit bakgrunn, det hele omgitt av en rød bord der ordenens motto er innskrevet: «DESIDERANTES MELIOREM PATRIAM» (de ønsker et bedre land). Medaljongen er kronet av St. Edwards krone. For laveste grad er lønnebladet i sølv emalje, for offiserer i gull og for høyeste grad i rød emalje. Mottoet er skrevet i sølvbokstaver for laveste grad, i gull for de to andre. Ordenstegnene er ellers i hovedsak like for de tre gradene, men bæres på forskjellig måte i bånd av ulik utforming. Ordensbåndet er hvitt med brede, røde kantstriper. Fargene er hentet fra Canadas flagg.

Ordensherren har et eget embedstegn besatt med diamanter, rubiner, smaragder og safirer. Ordenskansleren bærer, som embedstegn, insigniene for en companion.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]