Bridge of Spies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bridge of Spies
Generell informasjon
SjangerDrama
Thriller
Biografi
Historie
Utgivelsesår2015
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentKristie Macosko Krieger
Marc Platt
Steven Spielberg
ManusforfatterMatt Charman
Ethan Coen
Joel Coen
MusikkThomas Newman
SjeffotografJanusz Kaminski
KlippMichael Kahn
Foran kamera
MedvirkendeTom Hanks
Mark Rylance
Amy Ryan
Alan Alda
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapTouchstone Pictures
DreamWorks Pictures
Walt Disney Studios Motion Pictures
20th Century Fox
Eksterne lenker

Bridge of Spies er en amerikansk historisk dramathriller og biografisk film fra 2015. Filmen er regissert av Steven Spielberg, skrevet av Joel og Ethan Coen og Matt Charman, og har Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan og Alan Alda i hovedrollene. Filmen omhandler U2-affæren. En amerikansk advokat blir hyret inn av CIA under den kalde krigen for å hjelpe til i en redningsaksjon av piloten Gary Powers som er anholdt i Sovjetunionen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1957 i New York City blir Rudolf Abel arrestert og siktet for å ha spionert for Sovjetunionen, og forsikringsadvokat James B. Donovan blir utnevnt til å være Abels juridiske rådgiver. Han forsøker å forsvare Abel som best han kan, og avslår underveis å samarbeide i CIAs forsøk på å få ham til å bryte advokatens konfidensialitet ovenfor hans klient. Abel blir dømt, men Donovan overbeviser dommeren om å skåne Abel for dødsstraff fordi han tidligere hadde tjent landet sitt hederlig - og Abel kan vise seg nyttig i tilfelle en fremtidig fange-utveksling mellom USA og Sovjetunionen.

Abel blir dømt til 30 år i fengsel. Donovan anker domfellelsen til amerikansk USAs høyesterett, basert på mangelen på en ransakingsordre når Abel ble etterforsket. I 1960 blir Gary Powers, en pilot i CIA sitt topphemmelige U-2 spionfly-program, skutt ned over Sovjetunionen. Han blir tatt til fange, og dømt til fengsel. CIA ber uoffisielt Donovan om å reise til Berlin for å forhandle frem en potensiell utveksling mellom Abel og Powers.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]