Lincoln (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lincoln
Generell informasjon
SjangerDrama
Biografi
Historie
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentKathleen Kennedy
Steven Spielberg
ManusforfatterTony Kushner
Paul Webb
Doris Kearns Goodwin
MusikkJohn Williams
SjeffotografJanusz Kaminski
KlippMichael Kahn
Foran kamera
MedvirkendeDaniel Day-Lewis
Sally Field
Joseph Gordon-Levitt
Tommy Lee Jones
David Strathairn
Prod.selskapDreamWorks SKG
Twentieth Century Fox Film Corporation
Office Seekers Productions
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Lincoln er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2012. Filmen er regissert av Steven Spielberg, og har Daniel Day-Lewis i hovedrollen som Abraham Lincoln. Sally Field spiller hans kone Mary Todd Lincoln og Joseph Gordon-Levitt hans sønn Robert Todd Lincoln.

Filmen følger de siste månedene av president Abraham Lincolns (Daniel Day-Lewis) presidentskap og liv, inntil han ble drept i et attentat 15. april 1865.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I januar 1865 forventer USAs president Abraham Lincoln at den amerikanske borgerkrigen snart kommer til å ta slutt, og han tror at Amerikas konfødererte stater kommer til å tape til slutt. Lincoln er fremdeles bekymret for at Emansipasjonserklæringen hans fra 1863 kommer til å bli forkastet etter borgerkrigen, og at den foreslåtte Thirteenth Amendment kan bli forhindret på grunn av de hjemvendte slave-statene. Lincoln føler at det viktig å vedta endringene hans ønsker før dette, for å fjerne enhver mulighet for at frigjorte slaver kan bli gjenslavet igjen senere.

Lincolns håp er avhengig av blant andre Francis Preston Blair, en grunnlegger av det republikanske partiet hvis innflytelse kan vinne over flere konservative medlemmer. Med unionsseier i borgerkrigen høyst sannsynlig, men ennå ikke sikret - og med to sønner som tjenestegjør i unionshæren - er Blair mer opptatt av å få slutt på fiendtlighetene raskest mulig. I mellomtiden sliter Lincoln og utenriksminister William H. Seward for å sikre stemmer fra demokratene for endringsforslaget deres. Lincoln kommer til å ha mange føderale jobber å fylle når han begynner på sin andre periode som president. Selv om Lincoln og Seward ikke er villige til å tilby monetære bestikkelser til demokratene, autoriserer de å kontakte demokratiske kongress-medlemmer med tilbud om føderale jobber senere i bytte mot deres støtte.

I mellomtiden kommer Lincolns sønn, Robert Todd Lincoln, tilbake fra juss-studiet. Han kunngjør at han har til hensikt å avbryte studiene, og heller verve seg til unionshæren. Lincoln går motvillig med på dette, men førstedamen er forferdet og frykter at sønnen deres kommer til å bli drept. Når Lincoln møter representanter fra de konfødererte statene, forteller han dem at slaveriet ikke kan gjenopprettes - ettersom nordstatene står forent i ratifisering av endringen, og flere av sørstatenes lovgivere også kommer til å stemme for å ratifisere avtalen.

Som et resultat mislykkes fredsforhandlingene, og borgerkrigen fortsetter. Den 3. april besøker Lincoln slagmarken i Petersburg i Virginia hvor han utveksler noen ord med generalløytnant Ulysses S. Grant. Seks dager senere mottar Grant general Robert E. Lee sin overgivelse etter slaget ved Appomattox Court House. Men om kvelden den 14. april 1865 reiser Lincoln til Ford's Theatre hvor han blir skutt av John Wilkes Booth. Lincoln dør av skadene dagen etter, den 15. april 1865.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Daniel Day-Lewis.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde amerikansk premiere 16. november 2012, og hadde norsk premiere 1. februar 2013.

Liam Neeson var i mange år tiltenkt rollen som Abraham Lincoln, men trakk seg i 2010 da han følte han var for gammel til å spille den. Han ble dermed erstattet av Daniel Day-Lewis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]