München (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
München
orig. Munich
Generell informasjon
SjangerSpenning
Utgivelsesår2005
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentKathleen Kennedy, Barry Mendel, Steven Spielberg, Colin Wilson
ManusforfatterTony Kushner
MusikkJohn Williams
SjeffotografJanusz Kaminski
Foran kamera
MedvirkendeEric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush
Eksterne lenker

München (orig. Munich) er en amerikansk film fra 2005 regissert av Steven Spielberg. Filmens handling er lagt til tiden etter München-massakren i 1972 og følger en Mossad-enhet, ledet av «Avner» (Eric Bana), som får i oppdrag å spore opp og drepe terroristene i Sort September som man antok var ansvarlige for å ha myrdet de israelske idrettsutøverne. I hvilken grad filmen representerer fakta eller fiksjon er gjenstand for debatt. Spielberg selv beskriver filmen som «historisk fiksjon».

Filmen er basert på boken Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team av den canadiske journalisten George Jonas (Barbara Amiels første ektemann), som igjen var basert på historien til den selverklærte Mossad-agenten Juval Aviv. I boken blir Avivs beretning fortalt gjennom en hovedperson kalt «Avner». Jonas' bok ble først filmatisert i 1986 med navnet Sword of Gideon, regissert av Michael Anderson.

Filmen ble tatt opp i løpet av fire måneder i sommerhalvåret 2005. Opptakene ble gjort i Malta, Tyskland, Israel og USA.

Filmen ble Oscarnominert i fem kategorier, blant annet beste film og beste regi.

Handling[rediger | rediger kilde]

I løpet av Sommer-OL 1972 i München dreper den palestinske terror-gruppen Svart September 11 medlemmer fra det israelske OL-laget. Avner Kaufman, en Mossad-agent av tysk-jødisk avstamning, blir valgt for å lede et oppdrag for å myrde 11 palestinere som angivelig skal ha vært involvert i massakren på israelerne. Avner trekker seg fra Mossad, og opererer deretter uten noen offisielle bånd til Israel. Laget hans består av fire jødiske frivillige fra hele verden: Den sør-afrikanske sjåføren Steve, den belgiske leketøy-produsenten og eksplosiv-eksperten Robert, en tidligere israelsk soldat Carl, og en danske som heter Hans. De får informasjon fra en fransk informant, Louis.

I Roma dreper de Wael Zwaiter, som arbeider som dikter. I Paris detonerer de en bombe hjemme hos Mahmoud Hamshari. På Kypros bomber de hotell-rommet til Hussein Abd Al Chir. Avner reiser på et kort besøk til sin kone, som nylig har født deres første baby. Når de sporer opp Zaiad Muchasi i Athen, oppdager de at Louis arrangerte at de skulle dele et hus med deres rivaliserende PLO-medlemmer. Avner diskuterer med PLO-medlemmet Ali om deres hjemland. Men Ali blir senere skutt av Carl.

Gjengen reiser snart videre til London for å spore opp Ali Hassan Salameh, som de påstår skal ha orkestrert massakren i München i 1972. Men dette attentatet blir forhindret. I mellomtiden blir israelerne forsøkt drept i forskjellige hendelser. Carl blir drept av en nederlandsk leiemorder. Som hevn sporer resten av laget opp denne leiemorderen, og henretter henne på en husbåt i Nederland. Hans blir funnet knivstukket til døde på en benk i en park, og Robert blir drept av en eksplosjon. En desillusjonert Avner får også problemer på grunn av paranoia og posttraumatisk stress.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Eric Bana Avner
Daniel Craig Steve
Ciarán Hinds Hans
Mathieu Kassovitz Robert
Hanns Zischler Carl
Geoffrey Rush Mossad-offiser
Marie-Josée Croze

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]