Hopp til innhold

War Horse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
War Horse
Generell informasjon
SjangerKrigsdrama
Utgivelsesår2011
Prod.landUSA
Lengde146 min.
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentSteven Spielberg
Kathleen Kennedy
ManusforfatterRichard Curtis
Lee Hall
MusikkJohn Williams
SjeffotografJanusz Kamiński
KlippMichael Kahn
Foran kamera
MedvirkendeJeremy Irvine
Emily Watson
Peter Mullan
David Thewlis
Benedict Cumberbatch
Tom Hiddleston
Eddie Marsan
Toby Kebbell
Niels Arestrup
Prod.selskapDreamWorks Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

War Horse er et amerikansk krigsdrama fra 2011, regissert av Steven Spielberg. Filmen er basert på boken War horse: Krigshesten (1982) av Michael Morpurgo. Boken ble satt opp som teaterstykke i 2007.

Filmen følger historiene til Albert Narracott og hesten Joey som begge kjempet i Frankrike under første verdenskrig.

Filmen ble nominert både til en Golden Globe og en Oscar for beste dramafilm.

I 1912, blir Albert Narracott (Jeremy Irvine) fra Devon, vitne til fødselen av et føll. Hans mor Rose (Emily Watson), og hans far Ted (Peter Mullan) kjøper føllet på auksjon, til tross for at det finnes mer passende arbeidshester på auksjonen. Ted byr mot landeieren Mr. Lyons (David Thewlis), og han byr høyere og høyere for føllet. Den endelige prisen blir over 30 pund, som betyr at han er ute av stand til å betale leie for eiendommen til Mr. Lyons. Lyons truer med å ta over gården og kaste dem ut hvis pengene ikke blir betalt innen høsten. Albert gir hesten navnet Joey, og vier mye tid til å trene ham. Alberts bestevenn, Andrew Easton (Matt Milne), ser på mens Albert lærer hesten mange triks, deriblant å komme når Albert imiterer lyden av en ugle.

Ted har et dårlig ben etter en krigsskade. Moren Rose viser Albert farens medaljer fra boerkrigen, hvor Ted tjenestegjorde som sersjant. Ted ble skadet, og han mottok Distinguished Conduct Medal for tapperhet. Rose gir Albert farens gamle regimentsvimpel, og forteller Albert at hans far ikke er stolt av det han gjorde under krigen. Ted kastet vimpelen og medaljene, men Rose beholdt dem. Albert trener Joey til å bruke plogen, og han planter neper i en steinete skråning. Men avlingen blir ødelagt i en regnstorm. Ted selger Joey for å betale landeieren, men uten å fortelle det til Albert. Joey blir solgt til kaptein James Nicholls (Tom Hiddleston). Albert trygler kapteinen om å ikke ta hesten, men Nicholls kan bare love å ta seg av Joey som sin egen hest og forhåpentligvis returnere ham etter krigen. Albert prøver å verve seg, men han er for ung. Før kapteinen tar med seg Joey, knytter Albert farens vimpel til Joey.

Joey møter Topthorn, en annen hest, og de blir sendt til Flandern under kommando av James Nicholls og major Jamie Stewart (Benedict Cumberbatch). Britene oppnår innledende suksess, men Nicholls blir drept, og tyskerne tar Joey og Topthorn til fange. Hos tyskerne blir hestene satt til å trekke en vogn, og blir ledet av Gunther (David Kross). Gunther gir vimpelen som er festet til Joey som lykke-amulett til broren Michael som blir sendt til frontlinjen. Senere prøver Gunther og Michael å stikke av ridende på Topthorn og Joey. Deres mål er å ri til Italia, men de stopper ved en gård hvor de blir oppdaget av tyske soldater. De blir henrettet ved skyting for å ha prøvd å stikke av. På gården bor den unge foreldreløse franske jenta Emilie (Céline Buckens) sammen med bestefaren. De finner hestene, og tar vare på dem. Tyske soldater konfiskerer forsyninger fra gården, men Emilie skjuler hestene.

Emilie har en sykdom som gjør beinene skjøre, og hun får ikke lov til å ri på hest i frykt for å falle av. Bestefaren gir henne lov til å ri en liten tur på bursdagen hennes, og hun galopperer rundt gården. Når Emilie ikke returnerer umiddelbart, løper Topthorn og bestefaren etter. De møter de samme tyske soldatene som kom til gården deres tidligere. Tyskerne tar hestene, til tross Emilies protester. Bestefaren beholder Joeys vimpel. Joey og Topthorn blir satt til å trekke artilleri for tyskerne, en ekstremt slitsom oppgave som dreper hester raskt, enten ved skyting eller av ren utmattelse. Joey og Topthorn blir tatt vare på av Friedrich (Nicolas Bro). I 1918, har Albert og bestevennen Andrew vervet seg under kommando av Lyons sønn David (Robert Emms). Etter en britisk aksjon kommer Albert, Andrew og flere britiske soldater over giftgass.

Joey og Topthorn har overlevd lenge med beinhard tjeneste i den tyske hæren, mye lenger enn andre hester. Men Topthorn bukker under for utmattelse og Joey blir forlatt ved siden av den døde Topthorn. Joey galopperer gjennom den forlatte slagmarken, og blir viklet inn i kraftig piggtråd. Fra sine respektive skyttergraver, får både britiske og tyske soldater øye på Joey. En britisk soldat prøver å hjelpe hesten, en tysk soldat kommer også, og sammen frigjør de Joey fra piggtråden. De slår mynt for å avgjøre hvem som skal få hesten. Briten vinner og tar Joey. Andrew ble drept i gass-angrepet. Albert overlevde, men mister synet på øynene. Ved et feltsykehus hører Albert om den "mirakuløse hesten" som ble funnet i ingenmannsland.

En lege (Liam Cunningham) gir ordre om å avlive Joey på grunn av skadene. Men rett før han skal skytes, hører Joey lyden av en ugle som han lærte som fole. Albert imiterer lyden av en ugle, og fremdeles med bandasjer over øynene, gir han en nøyaktig beskrivelse av hesten. Joey er dekket av gjørme, så legen avviser det Albert sier, men en soldat vasker hesten, og kjennetegnene blir synlige. Samme dag som krigen tar slutt får Albert igjen synet. Men det er bare offiserenes hester som blir sendt hjem, og de andre hestene skal selges på auksjon. En fransk slakter byr 30 pund for Joey, så kommer et bud på 100 pund fra er en eldre mann, Emilies bestefar, som sier at hvis noen byr mot ham vil han selge gården sin og gi 1000 pund. Ingen andre bud blir gitt, og bestefaren tar Joey.

Bestefaren forteller at Emilie er død, og etter å ha hørt om mirakelhesten, har han reist til auksjonen for å kjøpe Joey tilbake, av hensyn til hans elskede barnebarns minne. Albert trygler om å få hesten, men den gamle mannen nekter. Når hesten velger å gå til Albert, gir bestefaren ham en militær vimpel, og spør ham hva det er. Albert kjenner igjen vimpelen som den han bandt til Joey før hesten ble sendt i krigen. Han beviser at Joey faktisk er hans, og bestefaren tror at å gi Albert tilbake hesten er en mye bedre hyllest til minnet om Emilie. Endelig reiser Albert og Joey hjem til familiens gård, hvor Albert returnerer vimpelen til sin far. Narracott senior strekker frem hånden til sønnen, nå en mann som ham, og en tidligere soldat.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]