Hopp til innhold

Barton Fink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barton Fink
orig. Barton Fink
Generell informasjon
SjangerDrama/Komedie/Thriller
Utgivelsesår1991
Prod.landUSA/England
Lengde116 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegiJoel Coen
ProdusentEthan Coen
ManusforfatterJoel Cohen Ethan Coen
MusikkCarter Burwell
SjeffotografRoger Deakins
KlippJoel Coen Ethan Coen
Foran kamera
MedvirkendeJohn Turturro

John Goodman

Judy Davis

Michael Lerner

John Mahoney

Tony Shalhoub

Jon Polito

Steve Buscemi
Eksterne lenker

Barton Fink er en amerikansk film fra 1991, regissert av Coen-brødrene. Den handler om en manusforfatter som tar det store steget fra Broadway til Hollywood.

Filmen vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

I 1941 godtar Broadway-skuespiller Barton Fink (spilt av John Turturro) en kontrakt fra film-selskapet Capitol Pictures i Hollywood om å skrive film-mmanus som skal gi ham 1 000 dollar per uke. Han flytter deretter til Los Angeles, og bosetter seg i det billige Hotel Earle. Rommets eneste dekorasjon er et lite maleri som viser en kvinne på en strand. Finks nye sjef Jack Lipnick, men han har store vanskeligheter med å skrive om ett ukjent emne. Fink blir ofte distrahert av lyder fra rommet ved siden av, og han kontakter resepsjonen for å klage. Hans nabo, Charlie Meadows (John Goodman) er kilden til alt bråket, og han besøker Fink for å be om unnskyldning.

Fink klarer fremdeles ikke å skrive noe utover de aller første linjene i sitt nye manus, og snakker med sin produsent Ben Geisler for å be om råd. Geisler tar ham til lunsj, og beordrer ham å konsultere en annen forfatter for å skaffe hjelp. Fink møter tilfeldigvis forfatter W.P. Mayhew. Fink får senere vite av Mayhews sekretær, Audrey Taylor, at Mayhew sliter med alkoholisme og at de fleste av hans manus ble skrevet med hjelp fra en skyggeforfatter. Taylor besøker ham senere på hotellet, og de har sex. Fink våkner neste morgen, og oppdager at Taylor er myrdet. Forferdet tilkaller han Charlie Meadows og ber om hjelp. Meadows blir frastøtt over det som har skjedd, men hjelper ham med å bli kvitt kroppen, og beordrer Fink om å ikke kontakte politiet. Meadows forteller senere Fink at han reiser til New York og skal være borte i flere dager, og ber Fink om å passe godt på en pakke han legger igjen.

Like etterpå får Fink besøk av to politifolk som forteller at Meadows sitt virkelige navn var Karl "Madman" Mundt. Mundt er en seriemorder hvis modus operandi går ut på å halshugge alle ofrene hans. Fink begynner deretter å skrive ett nytt manus, og produserer hele manuset i løpet av veldig kort tid. Samme kveld stikker han på byen med alkohol og dans. Når Fink kommer tilbake til hotellet er politiet på rommet hans, og beskylder Fink for å ha hjulpet Mundt. Plutselig blir hotellet oppslukt av flammer. Mundt dukker opp og dreper politifolkene med en hagle. Mundt forteller at han hadde besøkt Finks foreldre og onkel i New York. Fink forlater det fremdeles brennende hotellet, og tar med seg det nye manuset sitt og pakken han tidligere hadde fått fra Meadows. Når han deretter forsøker å kontakte familien sin, får han ingen respons.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]