Rudolf Abel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rudolf Abel
Abel på sovjetisk frimerke fra 1990
FødtWilliam August Fisher
11. juli 1903[1][2][3]Rediger på Wikidata
Newcastle upon Tyne (England, Det forente kongerike Storbritannia og Irland)[4]
Død15. nov. 1971[1][2][3]Rediger på Wikidata (68 år)
Moskva (Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk, Sovjetunionen)[5]
BeskjeftigelseSpion, efterretningsagent, militær, offiser, radio technician Rediger på Wikidata
Utdannet vedWhitley Bay High School
FarHenry Fisher
NasjonalitetStorbritannia
Sovjetunionen
Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927) (avslutningsårsak: Royal and Parliamentary Titles Act 1927)
GravlagtDonskoj-gravlunden
Utmerkelser
6 oppføringer
Røde fane-ordenen
Leninordenen
1. klasse av Fedrelandskrigens orden
Arbeidets røde fanes orden
Den røde stjernes orden
Æresmedlem i KGB

Rudolf Abel (født 11. juli 1903 i Newcastle-upon-Tyne, England, død 16. november 1971) var en kjent sovjetisk etterretningsoffiser og spion.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans foreldre, som var etniske tyskere fra Russland, hadde vært aktive i den revolusjonære bevegelsen i Russland, og de hadde flyktet til England i 1901. Hans far, Genrikh var en ivrig bolsjevik som deltok på hemmelige operasjoner og utdeling av forbudt litteratur i Russland før han og kona måtte flykte fra landet. Rudolf Abel ble immatrikulert ved London University i 1920. Familien flyttet fra England og til det nyetablerte Sovjetunionen i 1921, der faren Genrikh døde i 1935.

Virke[rediger | rediger kilde]

Etter at familien var tilbake i Sovjetunionen i 1921 arbeidet Abel som oversetter for den kommunistiske Komintern. Under militærtjenesten i 1925-1926 ble han utdannet som radiooperatør.

Han jobbet for en kortere periode innen det sovjetiske militære etterretningsvesenet og han ble deretter rekruttert av OGPU, forgjengeren til KGB i 1927. Han arbeidet for dem som radiooperatør i Norge,[6] Tyrkia, Storbritannia, Frankrike og deretter returnerte han til Russland i 1936 som leder for en skole som utdannet radio-operatører. Han unnslapp de store kommunistiske utrenskningene i 1930-årene. Foruten å være fra England, hadde en nær slektning av ham blitt beskyldt for å være en trotskist. Han rømte fra påtale, men han ble avskjediget fra NKVD i 1938. Under andre verdenskrig begynte han som radiooperatør igjen bak de tyske linjene.

I 1946 var han igjen medlem av den sovjetiske etterretningstjenesten og han ble utdannet som spion for innreise til USA. Han reiste til Canada under en falsk identitet, så reiste han inn i USA, den 17. november 1947. Han tok til seg navnet Emil Robert Goldfus (den virkelige Goldfus døde i en alder av 14 måneder). Sovjet hadde konstruert en omfattende tidligere historie om Goldfus, en fiktiv biografi om hans liv fra 1902 til 1947.

Hans jobb var å rekruttere og veilede hemmelige sovjetiske agenter som samlet etterretningsinformasjon som kunne komme til nytte for Sovjetunionen. Han fikk kontroll over en pre-eksisterende gruppe av agenter som inkluderte Lona Cohen og Morris Cohen, som antas å ha vært kurerer for Rosenberg / Greenglass / Fuchs kjernefysiske spionring, og som senere opererte i Storbritannia som Peter og Helen Kroger.

Abel er ikke kjent for å ha hatt noe kontakt med kommunistpartiet i USA. Som en del av legenden hans, ble det flere ganger fabrikkert historier om hans tidligere dager som tømmerhugger i området rundt Stillehavet. Abel ble tatt til fange av FBI i New York den 21. juni 1957 og han ble dømt til 30 års fengsel for spionasje til fordel for fiendtlige nasjoner.

Den 10. februar 1962 ble han byttet mot piloten Gary Powers og en amerikansk student ved navn Frederic Pryor som satt i fangenskap i Sovjetunionen etter anklager om spionasje. Byttet av spioner foregikk på Glienicke-broen mellom Potsdam og Vest-Berlin i Tyskland. Etter at han kom tilbake til Moskva, fortsatte han å jobbe som trener for mulige rekrutter til KGB og han ble belønnet med Leninordenen.

Rudolf Abel døde av lungekreft i november 1971 og han ble gravlagt ved siden av sin far i Nye Donskoj gravlund i Moskva. Hans datter fortalte at hans siste ord var (oversatt til norsk): «Ikke glem at vi er tyskere uansett». Hans gravstein viser både hans ekte navn og hans alias. En gruppe av KGB-veteranene feiret deres hundreårsjubileum ved denne graven i 2003.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Rudolf-Abel, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Rudolf Ivanovich Abel, Find a Grave 6385189, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Vilyam Genrikhovich Fisher, SNAC Ark-ID w6kh85k0, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Mesterspionen fra Tveita», artikkel fra NRK 10. januar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]