Unbroken (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Unbroken
Generell informasjon
SjangerBiografisk krigsdrama
Utgivelsesår
  • 17. november 2014 (2014-11-17) (Sydney)
  • 25. desember 2014 (2014-12-25) (USA)
  • 30. januar 2015 (2015-01-30) (Norge)
Prod.landUSA
Lengde137 min.
Språk
Bak kamera
RegiAngelina Jolie
Produsent
  • Angelina Jolie
  • Matthew Baer
  • Erwin Stoff
  • Clayton Townsend
Manusforfatter
Basert påUnbroken 
av Laura Hillenbrand
MusikkAlexandre Desplat[2]
SjeffotografRoger Deakins
KlippTim Squyres
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett65 millioner USD[3]
Totalomsetning161 459 297 USD[4]
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Unbroken er en amerikansk biografisk krigs- og dramafilm fra 2014. Filmen er produsert og regissert av Angelina Jolie, skrevet av Joel og Ethan Coen, basert på boken Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption av Laura Hillenbrand. Den er basert på en sann historie om langdistanseløperen Louis Zamperini som ble tatt til fange av japanske styrker under andre verdenskrig. Filmen har Jack O'Connell i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Under et bombeangrep i april 1943 mot den japansk-eide øya Nauru, flyr "Louie" Zamperini et bombefly som blir skadd i kamp. Piloten klarer å lande flyet på en rullebane, til tross for at flyet har et eksplodert dekk. Filmen hopper tilbake til Zamperini som ung italiensk-amerikansk gutt i Torrance, California. Han begår tyveri, drikker brennevin og røyker sigaretter, og havner ofte i klammeri med politiet. Storebror Peter ser hvor fort Louie kan løpe, og trener ham som løper. Louie begynner å lære seg disiplin, og blir en distanseløper. Louie havner på 8. plass under sommer-OL 1936, og setter rekord på den siste rundet av det 5000 meter lange løpet.

I april 1943 blir Louie sendt på et redningsoppdrag med et fly som tidligere ble brukt til reservedeler. Én motor svikter, og flyet krasjer i havet. Louie overlever sammen med to andre besetningsmedlemmer, Phil og Mac, som flyter på to oppblåsbare flåter. Etter 27 dager til havs blir de sett av et japansk fly som skyter mot dem. Flåtene deres blir skadd, men mannskapet overlever. Mac dør seks dager senere. På den 47. dagen til havs blir Louie og Phil oppdaget av et japansk skip. De blir tatt som krigsfanger på Kwajalein. De blir forhørt for informasjon, og deretter sendt til Japan. De blir sendt til forskjellige fangeleire. Louie havner i Tokyo, i en leir ledet av korporal Mutsuhiro Watanabe.

Louie får kringkaste en melding hjem som sier at han er i live etter at amerikanske myndigheter klassifiserte ham som drept. Men han nekter å spille inn en ny melding med anti-amerikansk propaganda, og Louie blir sendt tilbake til Watanabes leir. Etter to år blir Watanabe forfremmet og forflyttet. Leiren blir skadet når Tokyo blir bombet, så Louie og de andre fangene sendes til en annen fangeleir. Der oppdager Louie at Watanabe er sjef. Louie tar en pause fra straffearbeidet, og blir straffet av Watanabe. Louie må løfte en stor bjelke, og beordrer en vakt om å skyte Louie hvis han slipper bjelken. Louie løfter bjelken og holder den oppe, til tross for at han er utmattet. Dette irriterer Watanabe, og Louie provoserer ham til å slå Louie alvorlig.

Mot slutten av krigen blir Louie og de andre fangene frigjort når krigen er over, og amerikanerne okkuperer Japan. Watanabe flykter, og kort tid senere kommer Louie hjem til USA. Louis giftet seg, og fikk to barn. Louie konverterte til kristendommen, viet resten av sitt liv til Gud, og tilga de japanske fangevokterne som holdt ham fanget under krigen. Louie Zamperini døde 97 år gammel den 2. juli 2014.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]