Minority Report

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minority Report
Generell informasjon
SjangerAction / Science fiction
Utgivelsesår2002
Prod.landAmerikansk
Lengde2 t. 25 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentBonnie Curtis
Gerald R. Molen
Walter F. Parkes
ManusforfatterPhilip K. Dick
Scott Frank
Jon Cohen
MusikkJohn Williams
SjeffotografJanusz Kamiński
Foran kamera
MedvirkendeTom Cruise
Colin Farrell
Samantha Morton
Prod.selskapTwentieth Century Fox Film Corporation
DreamWorks SKG
Cruise/Wagner Productions
Blue Tulip Productions
Ronald Shusett/Gary Goldman
Amblin Entertainment
Premiere21. juni 2002 (USA)
Eksterne lenker

Minority Report er en amerikansk film fra 2002 som bygger på en novelle av Philip K. Dick. Filmen er regissert av Steven Spielberg, og har blant andre Tom Cruise, Colin Farrell og Samantha Morton i rollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

I april år 2054 i Washington, DC bruker politiet en prototyp som heter PreCrime, som kan oppdager mordere før de kriminelle faktisk slår til. Antall drap i hovedstaden har dermed blitt redusert til null. Spesialiserte mennesker med en spesiell mutasjon kalt "pre-cogs" kan spå fremtiden, og ser forbrytelser ved å få visjoner om fremtiden. Kriminelle blir deretter fengslet i en virtuell virkelighet. Amerikanske myndigheter skal snart vedta å ta i bruk dette kontroversielle programmet over hele landet.

Etter at sønnen Sean forsvant, har PreCrime-kaptein John Anderton (spilt av Tom Cruise) skilt seg fra sin kone Lara. Samtidg som Danny Witwer fra det amerikanske justisdepartementet følger med på PreCrime-programmet, genererer PreCogs en ny spådom: De påstår at John Anderton i løpet av de neste 36 timene kommer til å drepe en mann han ikke kjenner, ved navn Leo Crow. Anderton flykter for å unngå å bli arrestert, men Danny Witwer gir politiet ordre om å finne Anderton igjen og sperre ham inne.

Anderton ber om hjelp fra Dr. Iris Hineman, skaper av PreCrime-teknologi. Hun røper at noen ganger har en PreCog en annen visjon enn de to andre PreCogs, en "minoritetsrapport" om en mulig alternativ fremtid. Dette har blitt holdt hemmelig for offentligheten, da det vil skade systemets troverdighet. Anderton ønsker å finne "minoritetsrapporten" om saken hans, for å bevise sin uskyld. Anderton vender tilbake til PreCrime, og får tak i en PreCog som han tar med til en hacker for å trekke ut minoritetsrapporten. Men ingen slik rapport eksisterer. I stedet får han se et bilde fra drapet på Ann Lively, en kvinne som ble druknet fem år tidiigere. Anderton og en PreCog går til Leo Crow sitt hotellrom. De finner mange bilder av barn, inkludert Sean, sønnen til Anderton. Crow dukker opp, og Anderton beskylder ham for å være en seriemorder som har drept flere barn.

Crow ber imidlertid om å bli drept, etter å ha blitt ansatt av en ukjent person for å plante bildene og bli drept i bytte for at familien hans skal få veldig mye penger. Crow griper Andertons pistol, trekker i avtrekkeren og dreper seg selv. Anderton oppdager at Ann Lively var en rus-avhengige mor som solgte datteren sin, Agatha, til PreCrime. Ann Lively klarte deretter å slutte med rus, og ville ha datteren, Agatha, hjem igjen. Men Lively ble deretter myrdet ved drukning. Danny Witwer, som studerer dødsfallet til Leo Crow, mistenker at Anderton egentlig er uskyldig. Han forteller dette til PreCrime-direktør, Lamar Burgess. Men Burgess dreper Witwer med Andertons pistol. På dette tidspunktet var PreCogs frakoblet, og drapet av Witwer blir ikke oppdaget.

Andertons eks-kone Lara kontakter Burgess og sier at Anderton er hos henne, og han blir tatt til fange. Han blir anklaget for drapene på Leo Crow og Danny Witwer, og blir plassert i en permanent drømmeaktig søvn. PreCog Agatha kobles til PreCrime-systemet igjen. Burgess forsøker å trøste Lara, men avslører at han drepte Ann Lively flere år tidligere. Lara hjelper Anderton løs, og han får tak i hele videoen av Agatha sin visjon hvor Burgess dreper Ann Lively. En ny rapport kommer fra PreCrime: Burgess ønsker å drepe Anderton. Men Burgess skyter i stedet seg selv. Etterpå blir PreCrime-systemet fullstendig slått av. Alle fangene som ble dømt på grunn av PreCrime blir benådet og løslatt. Anderton og Lara får et nytt barn sammen. Alle PreCogs blir sendt bort, til et ikke-avslørt sted, for å leve livene deres i fred.

John Anderton kjører en Lexus 2054 i filmen.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Tom Cruise

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]