Catch Me If You Can

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Catch Me If You Can
orig. Catch Me If You Can
Generell informasjon
SjangerAction
Utgivelsesår25. desember 2002
Prod.landAmerikas forente stater
Lengde141 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørSteven Spielberg
ProdusentSteven Spielberg,
Walter F. Parkes
ManusforfatterJeff Nathanson,
Stan Redding,
Frank W. Abagnale jr.
MusikkJohn Williams
SjeffotografJohn Schwartzman
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio,
Tom Hanks,
Christopher Walken,
Martin Sheen,
Nathalie Baye
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapDreamWorks SKG
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Catch Me If You Can er en amerikansk spillefilm fra 2002, hvor handlingen er lagt til 1960-tallet. Filmen ble regissert av Steven Spielberg, tilrettelagt av Jeff Nathanson, løselig basert på boken av Frank Abagnale jr. og Stan Redding.

Filmen er inspirert av den sanne historien om Frank Abagnale jr., som er den yngste noensinne som har havnet på FBIs «Mest ettersøkt»-liste, men avviker fra flere reelle hendelser som beskrives i boken.

Frank William Abagnale jr. er sønn av Frank William Abagnale og Paula Abagnale. Paula Abagnale ble født i Montrichard, Frankrike.

Tagline: The true story of a real fake.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Frank W. Abagnale jr. (DiCaprio) er en svindler som før sin 21-årsdag rekker å jobbe som lege, advokat, co-pilot og professor. Han svindler til seg over 2,5 millioner USD med falske sjekker, mens han fortsatt går på high school. FBI-agenten Carl Hanratty (Hanks) tar opp jakten på ham for å stille svindleren for retten.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til Oscar for Beste originalmusikk og Beste mannlige birolle.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Leonardo DiCaprio Frank William Abagnale jr.
Tom Hanks Carl Handratty
Christopher Walken Frank William Abagnale (far)
Martin Sheen Roger Strong
Nathalie Baye Paula Abagnale, Franks mor
Amy Adams Brenda Strong
James Brolin Jack Barnes
Jennifer Garner Cheryl Ann

Forholdet til boken[rediger | rediger kilde]

Uansett det uholdbare i å sammenligne en fortelling på 300 sider nedskrevet av Stan Redding, -basert på Abagnales hukommelse- med et filmmanus på 90 sider (hvorav halvparten er scenebeskrivelser),- bør det framholdes at et filmmanus må gjøre sammendrag og fokuseringer på enkeltheter. Sammenlignet med de beskrevne hendelsene i Agabnales bok, kan filmen beskrives som «løselig basert på virkelige hendelser».

En av hans utskeielser som blir vist i filmen, hvor han forfalsker sjekker i Frankrike, viser Abagnale som leverer inn sjekkene selv. I virkeligheten fikk han faren til en av sine kjærester til å trykke sjekkene. Faren eide et trykkeri, men visste ikke at han trykket ulovlige dokumenter. Abagnale hadde gitt han en prøve på en ekte Pan Am-lønnssjekk og mannen trykket flere av de, med forskjellige numre. Ellers var de helt identiske med den originale lønnssjekken. Abagnale fortalte ham at Pan Am vurderte å bytte sjekkskrivere og ønsket noen prøver. «Prøvene» han utstyrte Abagnale med omfattet 10 000 sjekker. Siden han ikke hadde mulighet for å benytte så mange sjekker, behold Abagnale en liten del og kvittet seg med resten.

Filmen dramatiserer også arrestasjonen av Abagnale i Frankrike. Filmen viser denne hendelsen med mange politifolk og politibiler som kommer tilsynelatende uforvarende på Abagnale. De franske politiet blir fremstilt som veldig begeistret og klare for å skyte Abagnale hvis han skulle yte motstand, og FBI agenten er tilstede for å overtale han til å overgi seg. I virkeligheten ble Abagnale arrestert på en fransk flyplass av to politimenn. Selv om han prøvde å lure seg ut av det, ble han arrestert uten dramatikk. I filmen blir Abagnale lei av sin 9-5-jobb etter han blir løslatt fra fengel, og drar ut på et nytt eventyr. Det finnes ikke noe bevis for dette iiboken (boken slutter når Abagnale blir tatt av FBI etter å ha blitt deportert fra Sverige tilbake til USA). Det skjedde antageligvis ikke i, men er en ny forandring gjort av filmskaperne.

Forholdet mellom Abagnale og FBI-agenten i filmen er ikke skrevet om i boken. Boken avslører ikke noen forbindelser til noen agent i det hele tatt.

Filmer og andre arbeider med samme navn/om samme historie[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]