Catch Me If You Can

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Catch Me If You Can
orig. Catch Me If You Can
Generell informasjon
SjangerAction
Utgivelsesår25. desember 2002
Prod.landAmerikas forente stater
Lengde141 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentSteven Spielberg,
Walter F. Parkes
ManusforfatterJeff Nathanson,
Stan Redding,
Frank W. Abagnale jr.
MusikkJohn Williams
SjeffotografJohn Schwartzman
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio,
Tom Hanks,
Christopher Walken,
Martin Sheen,
Nathalie Baye
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapDreamWorks SKG
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Catch Me If You Can er en amerikansk spillefilm fra 2002, hvor handlingen er lagt til 1960-tallet. Filmen ble regissert av Steven Spielberg, tilrettelagt av Jeff Nathanson, løselig basert på boken av Frank Abagnale jr. og Stan Redding. Frank W. Abagnale jr. (DiCaprio) er en svindler som før sin 21-årsdag rekker å jobbe som lege, advokat, co-pilot og professor. Han svindler til seg over 2,5 millioner USD med falske sjekker, mens han fortsatt gikk på high school. FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) tar opp jakten på ham for å stille svindleren for retten.

Filmen er inspirert av den sanne historien om Frank Abagnale jr., som er den yngste noensinne som har havnet på FBIs «Mest ettersøkt»-liste, men avviker fra flere reelle hendelser som beskrives i boken.

Frank William Abagnale jr. er sønn av Frank William Abagnale og Paula Abagnale. Paula Abagnale ble født i Montrichard, Frankrike.

Tagline: The true story of a real fake.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

I 1963 bor Frank William Abagnale Jr. i New Rochelle, New York sammen med faren sin Frank Abagnale Sr. og sin franske mor Paula. En dag oppdager Frank at moren hans har en affære med farens venn Jack Barnes fra Rotary Club of New Rochelle. Når foreldrene hans tar ut skilsmisse, stikker Frank av hjemmefra. Han trenger penger, og forsøker seg på svindler - som blir stadig dristigere. Han utgir seg for å være en Pan Am-pilot og forfalsker lønnssjekker fra flyselskapet. Snart har han produsert forfalskninger for millioner av dollar.

Nyheter om forbrytelsene når Federal Bureau of Investigation (FBI), og agent Carl Hanratty begynner å spore opp Frank. Carl finner ham på et hotell, men Frank narrer Carl til å tro at han arbeider for Secret Service - og at han heter Barry Allen. Han stikker av før Carl innser at han har blitt lurt. Frank begynner deretter å etterligne en lege. Under den fiktive identiteten Dr. Frank Conners forelsker han seg i Brenda, en naiv ung sykehus-arbeider. De forlover seg snart, men Carl sporer opp Frank til hans og Brendas forlovelsesfest. Men Frank kommer seg unna gjennom et vindu på soverommet, og ber Brenda møte ham ved Miami International Airport to dager senere. På flyplassen oppdager Frank at Brenda er der, men han legger også merke til en rekke FBI-agenter. Han innser at Brenda har tystet på ham, og han kjører sin vei før han blir oppdaget av politiet. Etter å ha antatt sin falske identitet som pilot, iscenesetter Frank en falsk rekrutteringskampanje for potensielle flyvertinner ved en lokal høyskole.

Omgitt av åtte kvinner som flyvertinner, poserer Frank som pilot, slik at Carl og de andre agentene på flyplassen ikke oppdager ham egentlig er. Han tar deretter et fly til Madrid, Spania. I 1967 sporer Carl opp Frank, som sitter fengslet ved et fransk fengsel i Marseille, hvor han blir svært syk på grunn av de dårlige forholdene ved fengselet. Carl tar Frank med på et fly tilbake til USA. Når de nærmer seg hjemlandet, informerer FBI-agenten Frank om at faren hans har dødd. Sorgrammet rømmer Frank fra flyet og reiser hjem til moren sin, som nå er gift med Jack Barnes - og de har en datter sammen. Frank overgir seg deretter til Carl, og han blir dømt til tolv års fengsel. Carl besøker Frank i fengselet av og til. Under ett besøk viser han ham en falsk sjekk fra en etterforskning han jobber med. Frank hjelper ham med saken, og Carl overbeviser resten av FBI om å la Carl sone resten av straffen ved å arbeide for dem. Frank sier seg enig. Men han blir snart rastløs og lei av alt det kjedelige kontor-arbeidet, og vurderer igjen å posere som pilot og fortsette sin kriminelle løpebane.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til Oscar for Beste originalmusikk og Beste mannlige birolle.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Leonardo DiCaprio Frank William Abagnale jr.
Tom Hanks Carl Handratty
Christopher Walken Frank William Abagnale (far)
Martin Sheen Roger Strong
Nathalie Baye Paula Abagnale, Franks mor
Amy Adams Brenda Strong
James Brolin Jack Barnes
Jennifer Garner Cheryl Ann

Forholdet til boken[rediger | rediger kilde]

Uansett det uholdbare i å sammenligne en fortelling på 300 sider nedskrevet av Stan Redding, -basert på Abagnales hukommelse- med et filmmanus på 90 sider (hvorav halvparten er scenebeskrivelser),- bør det framholdes at et filmmanus må gjøre sammendrag og fokuseringer på enkeltheter. Sammenlignet med de beskrevne hendelsene i Agabnales bok, kan filmen beskrives som «løselig basert på virkelige hendelser».

En av hans utskeielser som blir vist i filmen, hvor han forfalsker sjekker i Frankrike, viser Abagnale som leverer inn sjekkene selv. I virkeligheten fikk han faren til en av sine kjærester til å trykke sjekkene. Faren eide et trykkeri, men visste ikke at han trykket ulovlige dokumenter. Abagnale hadde gitt han en prøve på en ekte Pan Am-lønnssjekk og mannen trykket flere av de, med forskjellige numre. Ellers var de helt identiske med den originale lønnssjekken. Abagnale fortalte ham at Pan Am vurderte å bytte sjekkskrivere og ønsket noen prøver. «Prøvene» han utstyrte Abagnale med omfattet 10 000 sjekker. Siden han ikke hadde mulighet for å benytte så mange sjekker, behold Abagnale en liten del og kvittet seg med resten.

Filmen dramatiserer også arrestasjonen av Abagnale i Frankrike. Filmen viser denne hendelsen med mange politifolk og politibiler som kommer tilsynelatende uforvarende på Abagnale. De franske politiet blir fremstilt som veldig begeistret og klare for å skyte Abagnale hvis han skulle yte motstand, og FBI agenten er tilstede for å overtale han til å overgi seg. I virkeligheten ble Abagnale arrestert på en fransk flyplass av to politimenn. Selv om han prøvde å lure seg ut av det, ble han arrestert uten dramatikk. I filmen blir Abagnale lei av sin 9-5-jobb etter han blir løslatt fra fengel, og drar ut på et nytt eventyr. Det finnes ikke noe bevis for dette iiboken (boken slutter når Abagnale blir tatt av FBI etter å ha blitt deportert fra Sverige tilbake til USA). Det skjedde antageligvis ikke i, men er en ny forandring gjort av filmskaperne.

Forholdet mellom Abagnale og FBI-agenten i filmen er ikke skrevet om i boken. Boken avslører ikke noen forbindelser til noen agent i det hele tatt.

Filmer og andre arbeider med samme navn/om samme historie[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]