Alan Alda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alan Alda
FødtAlphonso Joseph D'Abruzzo
28. jan. 1936[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (88 år)
Manhattan[5][6][7]
BeskjeftigelseSkuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmregissør, manusforfatter, skribent, TV-regissør, regissør, komiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedFordham University
Archbishop Stepinac High School
Bellarmine-Jefferson High School
EktefelleArlene Alda (1957–)
FarRobert Alda
SøskenAntony Alda
BarnBeatrice Alda
Elizabeth Alda
Eve Alda
NasjonalitetUSA
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
21 oppføringer
Directors Guild of America Award (1976)[8]
Carl Sagan Award for Public Understanding of Science (1998)
John Willis Award for Lifetime Achievement (2013)[9]
Theatre World Award (1964)[9]
Public Welfare Medal (2016)[10]
Medlem av American Academy of Arts and Sciences Fellow (2006)[11]
Directors Guild of America Award (1981)[8]
Directors Guild of America Award (1982)[8]
Golden Globe (1975) (for: M*A*S*H)
Golden Globe (1976) (for: M*A*S*H)
Golden Globe (1980) (for: M*A*S*H)
Golden Globe (1981) (for: M*A*S*H)
Golden Globe (1982) (for: M*A*S*H)
Golden Globe (1983) (for: M*A*S*H)
James T. Grady-James H. Stack Award for Interpreting Chemistry (2014)
Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Comedy Series (1974) (for: M*A*S*H)
Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Comedy Series (1982) (for: M*A*S*H)
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series (2006) (for: Presidenten)
Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Comedy Series (1979) (for: M*A*S*H)
Primetime Emmy Award for Outstanding Directing for a Comedy Series (1977) (for: M*A*S*H)
Fellow of the AAAS (2021)[12]
Aktive år1958
Nettstedhttp://www.alanalda.com/
IMDbIMDb

Alan Alda under innspillingen av MASH i 1975 (sammen med Robert Alda)

Alan Alda (født Alphonso Joseph D'Abruzzo; 28. januar 1936 i New York) er en amerikansk filmskuespiller, manusforfatter, regissør og av og til politisk aktivist, som er mest kjent for sin rolle som legen Hawkeye Pierce i TV-serien M*A*S*H. Han er også kjent som den republikanske presidentkandidaten i den sjette sesongen av Presidenten. Alda ble ansett som en av de aller mest populære mannlige skuespillerne i USA i slutten av 1970-årene.[13]

Familie og tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Aldas foreldre var den suksessrike skuespilleren Robert Alda (født Alphonso Giuseppe Giovanni Roberto D'Abruzzo) og Joan Brown kronet til «Miss New York» i en skjønnhetskonkurranse. Etternavnet Alda er en kontraksjon av «ALphonso» og «D'Abruzzo».

Alan Alda fikk polio da han var sju år gammel, noe som førte til at han ble sengeliggende i to år for medisinsk behandling.

Han studerte til bachelorFordham University i 1956. I ungdomsårene studerte han i Europa, der han deltok i et teaterstykke i Roma og opptrådte sammen med sin far på TV i Amsterdam. Etter uteksaminering meldte han seg inn i USAs reservestyrker og tjenestegjorde seks måneder i Korea etter Koreakrigen. Et halvt år senere giftet han seg med Arlene Weiss, som han fikk tre døtre med. Disse heter Elizabeth, Beatrice og Eve.

Han ble oppdratt som katolikk, men har siden forlatt kirken. Han fortsetter imidlertid å feire dens høytider.[trenger referanse] I mange år har han vært aktivist for kvinnesaken.[trenger referanse]

Karriere, berømmelse og M*A*S*H[rediger | rediger kilde]

Alda startet sin karriere i 1950-årene som medlem av Compass Players.

De elleve årene han var stjernen i TV-serien M*A*S*H ble han nominert til 21 Emmy-priser og fikk fem. Han skrev alene og sammen med andre 20 episoder og regisserte 30. Da han vant sin første Emmy for manus var han så glad at han slo en saltomortale på scenen før han tok i mot prisen. Han var den første som fikk prisen som skuespiller, manusforfatter og regi for en og samme serie.

Den nå avdøde Richard Hooker som skrev romanen M*A*S*H som TV-serien med samme navn bygger på, likte ikke måten Alda portretterte figuren Hawkeye Pierce på (Hooker hadde basert Hawkeye på seg selv), generelt sett mislikte han hele TV-serien.

Graden av kreativ kontroll som Alda fikk over de seneste sesongene av TV-serien har vært gjenstand for debatt blant seriens fans. Noen mener at da Alda overførte sitt politiske syn på TV-serien da de originale manusforfatterne forlot serien brakte kvaliteten på serien til nye høyder, mens andre mener at Aldas kontroll førte til at serien ble mer et «The Alan Alda Show». Blant denne gruppen er det stor enighet om at Aldas kontroll var et tegn på at serien s popularitet var for nedadgående.

Etter M*A*S*H[rediger | rediger kilde]

Den enorme suksees som Alda opplevde som en følge av M*A*S*H gav han en solid plattform for å presentere sine egne politiske oppfatninger, og han brukte den blant annet i forbindelse med sitt engasjement i kvinnesaken. han ertet på seg politiske motstandere på denne måten.

Han opptrådte i minst to reklamefilmer, den ene for Atari og den andre sammen med den øvrige skuespillerstaben i M*A*S*H for IBMs PS/2 produkter med MicroChannel architecture.

Alan Alda skapte figuren til den Nobelpris-vinnende fysikeren Richard Feynman i skuespillet QED der han hadde bare en annen motspiller. Manusforfatter var Peter Parnell men Alda produserte og inspirerte stykket. Alda har også hatt gjentatte roller i filmene til Woody Allen og har hatt gjesteroller fem ganger i TV-serien ER som lege Gabriel Lawrence.

Alda er i dag en del av skuespillerstaben til TV-serien The West Wing der han spiller den republikanske senatoren og presidentkandidaten Arnold Vinick. Han gjorde sin entre i den sjette sesongens tiende episode («In The Room») og fikk åpningskreditt fra og med den trettende episoden («King Corn»).

Foruten M*A*S*H-nominasjonene har han mottatt nominasjoner til ytterligere 8 Emmy-priser og to ganger til Tony og har vunnet People's Choice Award sju ganger, seks Golden Globe og tre Directors Guild of America-priser. Hans første Oscarnominasjon fikk han i 2004 for beste mannlige birolle i Martin Scorseses film The Aviator, der han spilte senator Ralph Owen Brewster.

Våren 2005 spilte Alda som Shelly Levene i Broadway-showet Glengarry Glen Ross som han fikk en Tony-nominasjon for.

Det er slett ikke unormalt at Alda i hans senere roller har en eller annen referanse til hans jobb i M*A*S*H. For eksempel kommer både senatoren han spiller i The Aviator og Hawkeye Pierce fra Maine. I en replikk i ER nevner hans figur en operasjonsteknikk han plukket opp på et militærsykehus. Alda's figur i West Wing har kommet med minst en referanse til Korea da han sa; «I could take these people to the DMZ, and it still wouldn't take their minds off ethanol and abortion» (hadde jeg tatt disse menneskene med til DMZ ville de fremdeles tenke på etanol og abort)

I 2005 publiserte Alda hans første del av sine memoarer Never Have Your Dog Stuffed: and Other Things I've Learned (Random House, ISBN 1-4000-6409-0).

Den 31. juli 2018 var han gjest i CBS This Morning der han fortalte at han hadde blitt diagnostisert med Parkinsons sykdom tre år tidligere.[14]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Alan-Alda, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000020687, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ola2002143820, besøkt 23. november 2019[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0000257[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ www.aveleyman.com[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ ibdb.com[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ a b c dga.org[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ a b www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ www.nasonline.org[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ www.amacad.org[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
 13. ^ VG - Alan Alda i MASH (30.10.1979, s.42)[død lenke]
 14. ^ «Alan Alda reveals he has Parkinson's disease». CBS News / CBS This Morning (engelsk). 31. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]