Intolerable Cruelty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Intolerable Cruelty
Generell informasjon
GenreRomantisk komedie, dramakomedie, dramafilm, kriminalfilm
Utgivelsesår2003
NasjonalitetUSA
Lengde96 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoel Coen,[1][2][3][4][5][6] Ethan Coen[1][3][4][6]
ManusJoel Coen,[3][6] Ethan Coen[3][6]
Produsent(er)Brian Grazer[3]
MusikkCarter Burwell
SjeffotografRoger Deakins
KlippJoel og Ethan Coen
Foran kamera
MedvirkendeGeorge Clooney,[2] Catherine Zeta-Jones,[2] Geoffrey Rush,[2] Billy Bob Thornton,[3] Cedric the Entertainer,[3] Richard Jenkins,[3] Blake Clark,[3] Paul Adelstein,[3] Edward Herrmann,[3] Booth Colman,[7] Bridget Marquardt,[7] Camille Anderson,[7] Jack Kyle,[7] Kiersten Warren,[3] Kristin Dattilo,[7] Tom Aldredge,[7] Julia Duffy,[6] Mary Pat Gleason,[6] Kate Luyben,[6] Bruce Campbell,[6] Stacey Travis, Irwin Keyes, Rosey Brown
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapImagine Entertainment
Distributør(er)UIP-Dunafilm
Netflix
Premiere(r)2003
23. oktober 2003 (Tyskland)[8]
Eksterne lenker

Intolerable Cruelty er en amerikansk romantisk komedie fra 2003 regissert av Coen-brødrene. Manus ble skrevet av Robert Ramsey og Matthew Stone.

Hovedrollene spilles av George Clooney, Catherine Zeta-Jones og Geoffrey Rush. Filmen hadde premiere under Filmfestivalen i Venezia den 2. september 2003, før den ble sluppet i USA den 10. oktober 2003.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Donovan Donaly, en såpeopera-produsent, oppdager at hans kone Bonnie er intim med en hennes tidligere kjæreste - og han søker om skilsmisse. Bonnie ansetter Miles Massey, en advokat og oppfinneren av "Massey pre-nup" som er en fullstendig idiotsikker ektepakt. Miles vinner et stort oppgjør i skilsmissen mot Donaly, noe som etterlater ham i økonomisk ruin. Privatetterforsker Gus Petch følger etter den velstående Rex Rexroth en kveld sammen med en blondine. Når de stopper ved et motell, fanger Gus dem på video. Han tar med seg denne videoen til Rex sin kone, Marylin Rexroth. Hun søker om skilsmisse, og krever masse penger i skilsmisse-oppgjøret. Rex har ikke råd til dette og ansetter Miles for å representere ham.

Marylins venninne, Sarah Sorkin, advarer Marilyn om at Miles kan være en farlig motstander. Marylin og hennes advokat, Freddy Bender, klarer ikke å komme til enighet med Miles og Rex. Miles ber den fascinerende Marylin på middag, hvor de flørter. Men Miles får kontakt med en sveitsisk hotell-concierge som vitner om at Marylin ba ham finne en passende ektemann til henne som var veldig rik, og som hun trodde at hun enkelt kunne skilles fra - og at han hadde tipset henne om Rex. Skilsmissen deres blir deretter innvilget, men Marylin får ingenting. På jakt etter hevn mot Miles, finner Marylin den nå pengeløse Donaly som er hjemløs. Hun gir ham en mulighet til å gjenvinne sin tapte ære. Kort tid senere dukker Marylin opp på Miles sitt kontor sammen med sin nye forlovede, olje-millionæren Howard D. Doyle. De skrev under på en "Massey pre-nup" som ville sørget for at Marylin ikke ville fått noen av hans penger eller eiendeler i tilfelle skilsmisse.

Men Howard ødelegger imidlertid denne planen under bryllupet, som en demonstrasjon av sin kjærlighet. Seks måneder senere reiser Miles til Las Vegas, Nevada for å holde en talen på et stevne for advokater som har spesialisert seg på skilsmisser. Han møter Marylin, som allerede har skilt seg fra Howard, og antagelig skaffet seg en betydelig andel av Doyle Oil-formuen. Hun innrømmer imidlertid at hun er misfornøyd med sitt velstående, men ensomme, tilværelse. Miles går snart med på å gifte seg med henne. Kort tid etter oppdager imidlertid Miles at «Howard D. Doyle» bare var en skuespiller fra en av Donalys såpeoperaer. Marylin hadde narrett ham, og satt hans betydelige rikdom i fare.

Desperat etter å redde firmaets rykte, foreslår sjefen hans, Herb Myerson, å ansette leiemorderen "Wheezy Joe" for å drepe Marylin. Miles får da vite at Marylins tidligere ektemann Rex har dødd uten å forandre testamentet sitt, og etterlater henne hele formuen hans. Siden hun nå er den rikeste av henne og Miles, er hans formue ikke lenger i fare. En angrende Miles skynder seg for å redde Marylin fra Wheezy Joe, men Marilyn har allerede tilbudt å betale ham det dobbelte for å drepe Miles i stedet. I forvirringen under den påfølgende konfrontasjonen tar Joe feil av pistolen sin for astma-inhalatoren, og dreper seg selv ved et uhell.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • George Clooney som Miles Massey
 • Catherine Zeta-Jones som Marylin Hamilton Rexroth Doyle Massey
 • Geoffrey Rush som Donovan Donaly
 • Cedric the Entertainer som Gus Petch
 • Edward Herrmann som Rex Rexroth
 • Paul Adelstein som Wrigley
 • Richard Jenkins som Freddy Bender
 • Billy Bob Thornton som Howard D. Doyle
 • Julia Duffy som Sarah Batista O'Flanagan Sorkin
 • Jonathan Hadary som Heinz
 • Tom Aldredge som Herb Myerson
 • Stacey Travis som Bonnie Donaly
 • Wendle Josepher som en resepsjonist
 • Jack Kyle som Ollie
 • Isabell O'Connor som dommer Marva Munson
 • Irwin Keyes som Wheezy Joe
 • Colin Linden som pastor Scot
 • Kiersten Warren som Claire O'Mara
 • Mia Cottet som Ramona Barcelona
 • George Ives som Mrs. Gutmans advokat

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0138524/; besøksdato: 22. mai 2016.
 2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/okrucienstwo-nie-do-przyjecia; besøksdato: 22. mai 2016.
 3. ^ a b c d e f g h i j k l http://www.adorocinema.com/filmes/filme-28430/creditos/; besøksdato: 22. mai 2016.
 4. ^ a b http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=28430.html; besøksdato: 22. mai 2016.
 5. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film742076.html; besøksdato: 22. mai 2016.
 6. ^ a b c d e f g h (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 7. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt0138524/fullcredits; besøksdato: 22. mai 2016.
 8. ^ www.kinokalender.com, besøkt 16. februar 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]