Terminalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terminalen
orig. The Terminal
Generell informasjon
SjangerDrama
Komedie
Utgivelsesår2004
Prod.landUSA
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentSteven Spielberg
Laurie MacDonald
Walter F. Parkes
ManusforfatterSacha Gervasi
Jeff Nathanson
MusikkJohn Williams
Foran kamera
MedvirkendeTom Hanks,
Catherine Zeta-Jones
Prod.selskapDreamWorks SKG
Eksterne lenker

Terminalen er en amerikansk spillefilm fra 2004 regissert av Steven Spielberg. Den handler om en mann som strander på John F. Kennedy internasjonale lufthavn og som hverken får innreisetillatelse til USA og heller ikke kan reise hjem pga. en pågående revolusjon. I hovedrollene spiller Tom Hanks og Catherine Zeta-Jones.

Noen har påpekt at filmen virker basert på historien om Mehran Karimi Nasseri, en mann fra Iran som bodde på terminalen på Charles de Gaulleflyplassen i Paris fra 1988 til 2006, etter at hans innreisepapirer ble stjålet. Dog blir aldri Nasseri kreditert noe sted i filmen. En film med lignende plot ble laget i 1993; med navn Tombés du ciel.

Handling[rediger | rediger kilde]

Viktor Navorski (Tom Hanks) er en mann fra det fiktive landet Krakozhia som kommer til New York for så å finne ut at mens han var ombord i flyet har revlusjonære overtatt landet han kommer fra og dernest at hans pass er ugyldig. I og med at han er statsløs i det han kommer til New York blir han tvunget til å være på flyplassen i hele ni måneder, uten mulighet til å komme inn i USA eller dra tilbake. Han skaper mange vennskap blant de ansatte i Terminalen, deriblant flyvertinnen Amelia Warren (Catherine Zeta-Jones).

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]