Unnskyld, hvor er Hollywood?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unnskyld, hvor er Hollywood?
orig. 1941
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1979
Prod.landUSA
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (1980) (Norge)
Bak kamera
RegiSteven Spielberg
ProdusentBuzz Feitshans
ManusforfatterRobert Zemeckis
Bob Gale
MusikkJohn Williams
KlippMichael Kahn
Foran kamera
MedvirkendeJohn Belushi
Ned Beatty
Dan Aykroyd
John Candy
Lorraine Gary
Murray Hamilton
Toshiro Mifune
Robert Stack
Warren Oates
Tim Matheson
Christopher Lee
Treat Williams
Slim Pickens
Prod.selskapColumbia Pictures (worldwide theatrical and television distribution); Universal Studios (domestic theatrical and home video distribution)
Premiere14. desember 1979 (1979)
Eksterne lenker

Unnskyld, hvor er Hollywood (originaltittel: 1941) er en amerikansk filmkomedie fra 1979 regissert av Steven Spielberg. Hovedrollene spilles av John Belushi og Dan Aykroyd.

Handling[rediger | rediger kilde]

Få dager etter angrepet på Pearl Harbor går det rykter om en japansk invasjon i Los Angeles. Frykten som dette utløser fører til at amerikanerne i rent hysteri klarer å gjøre mer skade enn det japanerne kunne drømme om. Panikken blir total når en japansk ubåt klarer å rote seg inn i amerikansk farvann.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Unnskyld, hvor er Hollywood? regnes som en seermessig fiasko, dette til tross for at den hadde brukbart besøk ved amerikanske kinoer i 1979-80. Årsaken var dens høye budsjett og forhåpningene om at den skulle bli en stor hit på kinoene. Filmen spilte inn $31,7 millioner ved am. kinoer, mens den kostet $35 millioner å produsere. Den spilte inn $92 millioner på verdensbasis [1]. Oppfatningen om at den var en flop hadde også sin bakgrunn i Spielsbergs tidligere megasuksesser som Haisommer og Nærkontakt av tredje grad. Det hjalp heller ikke at mange av de mest kjente filmkritikerne i USA omtalte den som "Spielberg's Christmas Turkey".

Filmen ble nominert til tre Oscar i 1980.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]