A Serious Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A Serious Man
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 2. oktober 2009
Norge 6. november 2009
Prod.landUSA USA
Lengde105 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJoel Coen
Ethan Coen
ProdusentEthan Coen
Joel Coen
ManusforfatterEthan Coen
Joel Coen
MusikkCarter Burwell
SjeffotografRoger Deakins
KlippRoderick Jaynes
Foran kamera
MedvirkendeMichael Stuhlbarg
Richard Kind
Sari Wagner Lennick
Fred Melamed
Aaron Wolff
Annen informasjon
Budsjett$7 000 000
Prod.selskapFocus Features
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

A Serious Man er en amerikansk dramatisk/sort komediefilm fra 2009. Den er skrevet, produsert og regissert av Joel og Ethan Coen og ble utgitt 2. oktober 2009 i USA, med Michael Stuhlbarg, Sari Lennick og Richard Kind i hovedrollene. Filmen forteller historien om en ordinær mann som prøver å finne balanse og forståelse i verden. Filmen har fått meget god kritikk, og hovedrolleinnehaver Michael Stuhlbarg er nominert til en Golden Globe for sin rolle. Filmen hadde norsk premiere 6. november 2009.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1967 er Larry Gopnik professor i fysikk som bor i Minnesota. Hans kone, Judith, forteller ham at hun trenger en jødisk skilsmisse, slik at hun kan gifte seg med enkemann Sy Ableman, som hun har forelsket seg i. I mellomtiden skylder sønnen Danny tjue dollar til en skremmende hebraisk skolekamerat etter å ha kjøpt marihuana fra ham. Danny har pengene, men de er gjemt i en radio som tidligere ble konfiskert av læreren hans.

Larry står overfor en forestående avstemning om hans søknad om ansettelsestid, og avdelingssjefen hans forteller at en rekke anonyme brev har bedt komiteen om å nekte Larry plass. Clive Park, en sørkoreansk student som er bekymret for å miste stipend, møter Larry fordi Clive risikerer å stryke i undervisningen hans. Etter at han går, oppdager Larry en konvolutt fyll med kontanter. Når Larry forsøker å returnere pengene, truer Clives far med å saksøke Larry - enten for ærekrenkelse hvis Larry anklager Clive for bestikkelser, eller for å beholde pengene hvis han ikke gir Clive en bestått karakter.

Judith og Sy flytter til et nærliggende motell. Judith tømmer parets bankkontoer og lar Larry stå uten penger, så Larry finner en skilsmisseadvokat. Kort tid senere blir Larry og Sy involvert i to forskjellige bilulykker som finner sted samtidig. Larry er uskadd, men Sy dør. Judith insisterer for at Larry skal betale for begravelsen etter Sy. Larry er stolt og rørt av Dannys bar mitzvah, uvitende om at sønnen hans er under påvirkning av marihuana under seremonien. Under gudstjenesten beklager Judith for alle problemene hun har skapt for Larry.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]