Bad Santa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bad Santa
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 26. november 2003 (2003-11-26) (USA)
  • 19. mai 2004 (2004-05-19) (Cannes)
  • 5. november 2004 (2004-11-05) (Norge)
Prod.landUSA
Lengde
  • 91 min (kinoversjon)
  • 88 min (director's cut-DVD)
  • 98 min (usensurert DVD)
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTerry Zwigoff
Produsent
Manusforfatter
MusikkDavid Kitay
SjeffotografJamie Anderson
KlippRobert Hoffman
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett23 millioner USD[1]
Totalomsetning76 488 889 USD[1]
Prod.selskap
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Bad Santa er en amerikansk svart julefilmkomedie fra 2003, regissert av Terry Zwigoff. Hovedrollene spilles av Billy Bob Thornton, Bernie Mac og Lauren Graham. Filmen ble vist utenfor konkurranse under Cannes filmfestival i 2004.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) og Marcus (Tony Cox) er profesjonelle tyver. Hver desember kler Willie seg ut som julenisse for å rane kjøpesentre. Han er en uhøflig alkoholiker og sexavhengig som sliter med å samhandle som julenisse med barn, mye til Marcus' forferdelse. Når de blir ansatt ved et kjøpesenter, blir den nye sjefen deres, Bob Chipeska (John Ritter), og kjøpesenterets sikkerhetssjef Gin Slagel (Bernie Mac), sjokkert over Willies mange vulgære bemerkninger. Som julenisse ved kjøpesenteret får han besøk av Thurman (Brett Kelly), en naiv og overvektig gutt som tror at Willie faktisk er julenissen. Gutten blir plaget og mobbet av en skateboard-gjeng. Willie møter Sue (Lauren Graham), en kvinne med fetisj for julenisser, på en lokal bar, og de innleder et seksuelt forhold.

Willie blir trakassert av en mann i baren, men Thurman griper inn. Willie gir Thurman skyss hjem, hvor gutten bor sammen med sin senile bestemor (Cloris Leachman). Thurman avslører at moren hans er død, og faren hans er bortreist for å «utforske fjerne fjell» (men egentlig sitter han i fengsel for underslag). Senere bryter Willie seg inn i huset, og han stjeler en BMW eid av Thurmans far. Bob nevner overfor Gin at han overhørte Willie ha sex med en kvinne i en garderobe på kjøpesenteret. Gin begynner å holde øye med Willie. Willie går til motellrommet sitt som blir raidet av politiet, noe som får ham til å dra nytte av Thurmans naivitet og overnatte i huset hans. Marcus kritiserer Willie for å dra nytte av Thurman, og han uttrykker sin misbilligelse over Willies sexavhengighet og alkoholisme.

Gins undersøkelser inkluderer et besøk til Thurmans far i fengsel. Han konfronterer Willie på kjøpesenteret om at han bor hos Thurman, før han tar med seg Willie og Marcus på en bar. Der avslører Gin at han har funnet ut hva de planlegger, og han presser dem for halvparten av pengene de kommer til å stjele for at han skal holde kjeft. Willie prøver å begå selvmord ved å inhalere bil-eksos. Men først gir han Thurman et brev som han skal gi videre til politiet, hvor Willie bekjenner alle sine ugjerninger. Willie legger merke til at Thurman har en blåveis, og Willie overbeviser ham om å stå opp for seg selv overfor en skateboard-bølle. Willie ombestemmer seg angående selvmordet, og han begynner å trene Thurman i boksing slik at han kan forsvare seg selv fra mobbere. Marcus og hans kone setter opp en felle for Gin, feigning trenger en jump start for sine kjøretøy fra Gin-tallet. De kjører over Gin med bilen, og dreper ham. På julaften, når tyveriet deres etter planen skal gjennomføres, går Willie for å kjøpe en julegave til Thurman. I det Willie kjøper gaven, avslører Marcus at han har til hensikt å drepe ham, fordi han er lei av Willies økende uforsiktighet.

Kona til Marcus, Lois (Lauren Tom), mener at han må skynde seg og drepe Willie slik at de kan komme unna med alt de har stjålet uten å bli oppdaget. Politiet dukker opp etter å ha blitt tipset av brevet som Willie ga til Thurman. Marcus åpner ild, politiet skyter tilbake, og Willie prøver å stikke av. Fast bestemt på å gi julegaven sin til Thurman, skynder han seg hjem til Thurman med politiet på slep, og underveis ignorerer han politiets ordre om å overgi seg. Han blir skutt idet han står på Thurmans veranda, men han overlever. Willie havner på sykehus, hvor han kommer seg etter skadene. Han uttrykker sin takknemlighet ovenfor Thurman fordi han ga brevet til politiet. Men brevet var bare underskrevet med «Julenissen», og politiet skyter en person som gikk utkledd som julenisse, noe som var svært flaut for politiet. Willie nevner også at Marcus og hans kone havner bak murene for sine handlinger. Filmen slutter med at Thurman endelig tør å stå opp mot guttene som mobber ham, ved å sparke en av dem hardt i skrittet før han sykler sin vei vekk fra mobberne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: