USAs høyesterett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Supreme Court of the United States
Supreme Court of the United States
Type Høyesterett
Stiftet 1789
Hovedkontor Washington, DC
Justitiarius John Roberts
Virkeområde USA
Medlemmer 9
Nettsted supremecourt.gov
USAs føderale høyesterett.

De forente staters høyesterett (Supreme Court of the United States) er den øverste føderale domstolen i USA; den har endelig myndighet til å tolke og avgjøre spørsmål om føderale lover, inkludert den føderale grunnloven.

Som USAs føderale høyesterett, står domstolen i spissen for landets føderale dømmende myndighet.

Domstolen har sete i landets hovedstad, Washington, D.C..

Dommere[rediger | rediger kilde]

Høyesterett har ni dommere. Dommerne utnevnes av den amerikanske president for livstid, og fratrer ellers kun ved egen oppsigelse eller ved riksrettsdom. Ingen dommer er så langt fratrådt etter riksrettsdom, men en rekke er gått av etter eget ønske.

Liste etter ansiennitet[rediger | rediger kilde]

Domstolens medlemmer 10. oktober 2010

Dommerene Roberts, Scalia, Thomas og Alito regnes gjerne til rettens konservative fløy, mens Ginsburg, Breyer og Sotomayor regnes som de liberale. Det antas også at Kagan, som ble utnevnt i 2010, vil være blant de liberale. Kennedy er det ideologiske midtpunktet som ofte har avgitt den avgjørende stemmen i en del 5-4 avgjørelser. Deriblant spørsmål om dødsstraff for folk under 18, og tolkningen av grunnloven når det gjelder borgerens rett til å bære skytevåpen, ble avgjort langs disse skillelinjene.

Selv om flere viktige saker har blitt avgjort langs de liberale-konservative skillelinjene, finnes det flere unntak. En skillelinje som ble påpekt i en sak som gjaldt retten til å konfrontere vitner som presenterer åstedsbevis, går mellom dommerne som tolker lovens tekst strengt, og dem som har et mer pragmatisk forhold til lovteksten. Langs denne skillelinjen fikk Scalia og Thomas støtte fra (nå avgåtte) Souter, Ginsburg og Stevens i å tolke grunnloven strengt, og overprøvde Kennedy, Roberts, Alito og Breyer, som påpekte de negative konsekvensene av en slik tolkning i sin dissens.[1]

Høyesterettsbygningen[rediger | rediger kilde]

Høyesterettsbygningen i Washington, DC ble bygget mellom 1932 og 1935. Arkitekt Cass Gilbert[2] fikk i oppdrag av justitiarius William Howard Taft å tegne «en bygning av verdighet og viktighet passende for sin bruk som permanent hjem til De forente staters høyesterett». Den klassiske korintiske arktitekturstilen ble valgt fordi den harmoniserte best med de nærliggende kongressbygningene. Tegningene vektla domstolens og den dømmende myndighets stilling som en likeverdig og uavhengig gren av USAs styresmakt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Supreme Court of the United States – bilder, video eller lydReferanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Supreme Confrontation The American Spectator. 30. juni 2009
  2. ^ «Study for Woolworth Building, New York». 10. desember 1910. Besøkt 25. juli 2013.