Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder
Agder naturmuseum.jpg
Inngangen til innendørs utstillingslokaler ved Naturmuseum og botanisk hage. Månefisk t.v.
Etablert1828

Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder
58°09′32″N 8°00′13″Ø

Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder (tidligere Kristiansand Museum og Agder naturmuseum og botaniske hage) er det eneste naturhistoriske museet på Sørlandet. Museet ble startet opp i 1828 som en del av Kristiansand katedralskole.

I dag ligger Naturmuseum og botanisk hage på Gimle gård, der museet er i uthusbygningen og parken omkring utgjør botanisk hage, mens hovedbygningen på Gimle gård også er et museum, en del av Vest-Agder museet. Museets nåværende utstillingslokaler ble åpnet av daværende Kronprins Harald 26. juni 1990. Naturmuseet ble kåret til Årets museum i Norge i 2001. Museet og hagen er fra 1. juli 2017 en del av Universitetet i Agder.

Faste utstillinger[rediger | rediger kilde]

De faste utstillingene er fra tidlig 90-tall, der fokus er lagt på Agder-fylkene omfatter temaene: "fra istid til nåtid" og "fra hav til hei". I tillegg vises en utstilling om "mineraler og bergarter". Utover disse vises utstillinger i begrensede perioder.

Botanisk hage[rediger | rediger kilde]

Botanisk hage består av anlegg både ute og innendørs. Innendørs finnes norges største samling av sukkulenter, ute er temaene mange og varierte. Den botaniske hagen skal være en kilde til kunnskap, skjønnhetsopplevelser og ikke minst rekreasjon, og omfatter alle grøntarealene på Gimle Gård, til sammen 55 da.

Hagen inneholder forskjellige plantesamlinger. Det er en gammel park i fri engelsk landskapstil, historisk rosehage, rosehage med moderne roser, Sørlandsrosehagen med historiske hageroser fra hele landet, Tusenårshagen, bartresamling (arboret), busker og trær ved museets parkeringsplass (lignoser), staudebed, fjellhage, dam med vannplanter, lynghage og en samling av Rhododendron. I de siste årene har en utvidet samlingene med gamle georginer[1]

Botanisk hage består også av

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Georginer i Norge Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine. Naturmuseum.no, hentet 28. november 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]