Majavatn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Majavatn
Maajehjaevrie
Majavatn stasjon
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.326 meter
Kart
Majavatn
65°09′56″N 13°22′07″Ø

Majavatn (sørsamisk: Maajehjaevrie) er ei grend i Grane kommune i Nordland. Stedet ligger ved Store Majavatn, like ved grensen til Nord-Trøndelag. Europavei 6 og Nordlandsbanen passerer gjennom Majavatn. Majavatn stasjon ligger her.

Det drives sørsamisk reindrift i områdene rundt Majavatn. Majavatn kirke og Stevneplassen ved Majavatn ble etablert av Finnemisjonen i 1915 som møtested for samer.

Majavatn-affæren[rediger | rediger kilde]

Majavatn-affæren eller Majavasstragedien var en hendelse i Majavatn høsten 1942 under andre verdenskrig.

Den norske motstandsbevegelsen organiserte og utrustet en ekspedisjon til Helgeland, for å forsyne motstandsgrupper med våpen og utstyr. Mye av dette ble brakt med båt fra Storbritannia av blant annet Shetlands-Larsen (1906–1990), og fraktet over fjellene Helgelandskysten til Grane og Vefsn.

Nils Berdahl (1905–1944) hadde fått i oppdrag å gjennomføre denne ekspedisjonen, som en del av Winston Churchills plan om å invadere og frigjøre Norge i 1942 (operasjon Jupiter).

I 1942 kom Gestapo på sporet av motstandsbevegelsen, og det kom til trefninger mellom tyskere og norske motstandsfolk ved Tangen gård. En lokal opprulling gjorde at 24 menn fra Grane, Vefsn, Vevelstad og Trondheimsområdet ble henrettet i Falstad leir den 8. og 9. oktober 1942 etter summariske rettssaker.