Heilhornet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heilhornet
Heilhornet (til høyre) sett fra Tyskenghatten
Høyde 1 058 moh.[1]
Primærfaktor 1 055 m[a]
Sekundærfaktor 43 km[b]
FylkeNordland
Kommune(r)Bindal
Posisjonskart
Heilhornet ligger i Nordland
Heilhornet
Heilhornet
Heilhornet (Nordland)
Kart
Heilhornet
65°04′38″N 12°08′19″Ø

Heilhornet, eller Heilhornene, er et fjell sørvest i Bindal kommune i Nordland. Det har en høyde på 1 058 meter over havet[1] og er markert landemerke. Fjellet er det nest høyeste fjellet i kommunen, etter Tjeldviktinden på grensa mot Brønnøy, og har primærfaktor 1 055 meter. Sekundærfaktoren på 43 kilometer er blant de 30 lengste i Norge.

Utsikt[rediger | rediger kilde]

Beliggende ved kysten og vesentlig høyere enn fjellene i nærheten, ruver fjellet med sine tre karakteristiske topper godt i kystlandskapet. Dette gjør også at det er vidt utsyn i alle himmelretninger fra toppen, som er relativt lett tilgjengelig langs en merket sti. Mot vest er det fri sikt langt utover havet utenfor Leka, mot nordvest sees Torghatten og Sju søstre, mot nordøst Okstindan, og mot øst Børgefjell i grensetraktene mot Sverige. Sydover innover Nord-Trøndelag er landskapet stort sett lavere enn Heilhornet og på folkemunne heter det seg at man kan se spiret av Nidarosdomen i Trondheim fra toppen av Heilhornet. Det ligger riktignok ingen høyere topper som blokkerer langs siktlinjen, men Jordens krumning gjør at distansen på 200 km blir for lang. For teoretisk å kunne sett spiret på denne avstanden måtte Heilhornet ha vært minst 1850 m høyt.

Flyfoto av Heilhornet (til venstre) sett fra øst. Foran Heilhornet er Markahornet (856 moh), til høyre Hildringsfjellet (785 moh)

Midnattssol[rediger | rediger kilde]

Heilhornet ligger omtrent 165 km syd for polarsirkelen (som for tiden beveger seg mot nord med ca. 14 meter i året), hvilket definerer sydgrensen for observasjon av midnattssol på havnivå og fri horisont mot nord ved sommersolverv. Syd for Polarsirkelen er det en formel for høyde over havet som tilsier om det er mulig å observere midnattssol, og basert på denne er det akkurat mulig at Heilhornet har midnattssol noen dager rundt sommersolverv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Heilhornets referansesadel ligger ved Kjelleidet vest for fjellet. Sadelens høyde ligger mellom 0 og 5 moh. og anslås til 3 moh.
  2. ^ Avstand i henhold til WGS 84 fra Heilhornet til Frøyningsfjellet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 18. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]