Terråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terråk
Photography of Terråk.jpg
Fotografi av Terråk, tatt fra Mulingen
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneBindal
Postnummer7980 Terråk
Areal0,61 km²
Befolkning520[a] (2022)
Bef.tetthet852,5 innb./km²
Høyde o.h.10 meter

Terråk
65°05′21″N 12°22′26″Ø

Terråk (sørsamisk: Dearohke) er et tettsted og administrasjonssenteret i Bindal kommune i Nordland. Tettstedet har 520[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger ved Bindalsfjorden. Kommunens hjørnestensbedrift, trevarefabrikken Bindalsbruket A/S, ligger i Terråk. Tettstedet har også en barne og ungdomsskole, kalt Terråk skole.

Terråk var opprinnelig en nokså stor gård med flere husmannsplasser og egen seter. Det var her Nord-Norges første postkontor ble opprettet i 1804 under navnet Nordlands Postkontor. Peder Knoph (født 1760, død 1821), som eide gården Terråk, ble postkontorets første postmester.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Det har vært lange båtbyggertradisjonener i Terråk og omegn. I dag kan Terråk tilby post i butikk, to frisørsalonger, blomsterhandler, Bindalsbruket, sykehjem, Bygger'n, bank i butikk, Coop S-marked, pub og gjestegård (spise og overnattingssted), samt en rekke idrettslige aktiviteter.

Bindalsbruket er, som nevnt over og foruten primærnæringene, hjørnesteinen i det private næringslivet i Bindal. Plahte-familien var eiere av bedriften inntil de ble nødt til å selge aksjeandeler til andre, blant andre Bindal kommune. «Bruket» som bedriften populært blir kalt, skal ha mye av æren for at Terråk er blitt det stedet det er i dag. Ellers er kommunen i seg selv en stor arbeidsgiver.

Mye av samferdselen i Bindal har sitt utgangspunkt i Terråk, her kan nevnes båtruteforbindelse til Bindalseidet, Røytvoll og Harangen.

Lag og foreninger[rediger | rediger kilde]

  • Terråk idrettslag (T.I.L.)
  • Terråk jeger og fiskeforening (TJFF)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 


Nordland våpen.svgDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.